Dan Barna: Cîțu nu mai este susținut de USR PLUS

Florin Cîțu și Dan Barna
Florin Cîțu și Dan Barna

Copreședintele USR PLUS și vicepremier, Dan Barna, a declarat că premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea alianței și a cerut o reuniune de urgență a coaliției pentru a discuta înlocuirea acestuia din funcție.

„Demiterea de către premier a lui Vlad Voiculescu e o decizie unilaterală și imatură politic. Ridică mari semne de întrebare asupra capacității premierului Cîțu de a conduce coaliția (…) Anunțul din această dimineață legat de preluarea de către mine a interimatului, fără consultarea mea. E o decizie care confirmă iar imaturitate.

Am discutat cu președintele României și vom găsi o soluție. (…) Am toată încrederea în înțelepciunea și maturitatea coaliției pentru a continua guvernarea. Răspunsul e foarte simplu, ni l-a dat chiar premierul azi: coaliția nu stă într-o singură persoană”, a precizat Dan Barna.

Barna a mai spus că „demiterea de către premier a lui Vlad Voiculescu e o decizie unilaterală și imatură politic”.

USR PLUS a trimis și un comunicat de presă în acest sens:

„Birourile Naționale ale USR și PLUS, reunite, au decis în ședința de urgență de astăzi următoarele:

Demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, este o decizie unilaterală și imatură a premierului Florin Cîțu care pune sub semnul întrebării capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliție funcțional. A luat o decizie în mod unilateral, ceea ce este împotriva spiritului în care am format această Coaliție de guvernare. De la bun început am decis să lucrăm în echipă pentru a reforma România și până azi așa au fost luate deciziile comune.

Din acest moment, Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru.

Încă din prima zi a mandatului său, Vlad Voiculescu a început un proces de reforme pentru realizarea cărora s-a angajat întreaga coaliție, inclusiv domnul Cîțu, atunci când a primit invitația de a-și asuma rolul pe care încă îl deține.

Amintim între acestea: transparența actului de guvernare, demararea procesului de depolitizare în sănătate, aducerea de profesioniști la casele de asigurări de sănătate și demararea procedurilor necesare construirii de spitale noi.

În al doilea rând, anunțul privind preluare a interimatului de la Sănătate este făcut fără consultarea USR PLUS. Și aceasta este o dovadă de lipsă de responsabilitate politică într-un moment foarte greu pentru țară.

Florin Cîțu l-a demis unilateral pe Vlad Voiculescu fără nicio evaluare, făcând jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare pe care l-am agreat și votat împreună.

Alianța USR PLUS își dorește să rămână într-o coaliție de guvernare care își asumă reforme, nu una în care doar le aprobă dar nu le și face.

Cerem de urgență o ședință a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîțu.”

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.