„Dați un ban pentru Caraiman”: Crucea Eroilor va fi restaurată din donații

marsul_crucea_eroilor_01
Asociația „Tradiția militară” îi comemorează pe Vârful Caraiman pe soldații români care au murit în timpul Primului Război Mondial / Foto: Andreea Dogar

Crucea de pe Caraiman, desemnată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, va intra într-un amplu proces de restaurare. Alături de două asociații, autoritățile locale au lansat o campanie de strângere de fonduri sub sloganul „Dați un ban pentru Caraiman”.

Consiliul Local Bușteni a semnat în acest weekend un protocol de colaborare cu doua asociații, în baza căruia se va realiza reabilitarea Crucii de pe Caraiman. Conform documentului, monumentul va intra într-un amplu proces de „restaurare, reabilitare, conservare și revitalizare”.

În acest an, monumentul din Munții Bucegi a intrat în Cartea Recordurilor, fiind desemnat de Guinness World Records cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Parteneriatul încheiat prevede realizarea unui studiu istoric, a unui studiu geologic, dar și inițierea unei campanii de strângere de fonduri sub sloganul „Dați un ban pentru Caraiman”, relatează wall-street.ro.

marsul_crucea_eroilor_03
Un tricolor a fost desfășurat de pe Vârful Caraiman cu ocazia comemorării soldaților români de către Asociația „Tradiția militară”. Foto: Andreea Dogar

Pentru memoria eroilor prahoveni

Construită între anii 1926 și 1928, Crucea Caraiman este situată la altitudinea de 2.291 metri. Are o înălțime de 39,5 metri și este cunoscută și sub denumirea Crucea Eroilor deoarece monumentul a fost ridicat pentru a cinsti memoria românilor care au murit în Primul Război Mondial.

Executat din profile de oţel, monumentul este montat pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 8 metri. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit iniţial generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.

Monumentul a fost realizat prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria „întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei”, aşa cum stă scris pe placa comemorativă fixată pe partea nordică a soclului.

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.