Curtea de Justiție Europeană: Brexit-ul poate fi suspendat la cererea Marii Britanii

FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com
FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că Marea Britanie poate renunțat unilateral la ieșirea din blocul comunitar, fără să mai consulte celelalte state.

„Marea Britanie este liberă să revoce unilateral notificarea intenției sale de retragere din UE. O asemenea revocare, decisă potrivit prevederilor constituționale proprii, ar avea ca efect faptul că Marea Britanie ar rămâne în UE potrivit unor termeni neschimbați în ce privește statutul său de țară membră”, transmite Curtea de Justiției a Uniunii Europene, printr-un comunicat de presă.

Potrivit magistraților, „posibilitatea există atât timp cât un acord de retragere convenit între UE și statul membru nu a intrat în vigoare sau, dacă nu s-a ajuns la un asemenea acord, atât timp cât perioada de doi ani dintre data notificării intenției de retragere din UE, și orice posibilă prelungire, nu a expirat”.

Situația pare că se complică la Londra în privința Brexit-ului. Mai multe publicații britanice scriu, citând surse din guvern, că votul de marți în privința planului de Brexit al Theresey May a fost scos de pe ordinea de zi a Parlamentului.

Săptămâna trecută, ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay, a declarat că votul din Camera Comunelor nu va fi amânat, deși oponenții îi cer premierul May să solicite redeschiderea negocierilor cu UE.

Reprezentanții UE, printr-un purtător de cuvânt au transmis că nu vor fi redeschise negocierile.

Partidul Laburist, principalul partid de opoziție, a anunțat că în cazul unui vot de respingere a Brexit-ului în Camera Comunelor va introduce o moțiune de cenzură prin care se va cere schimbarea premierului Theresa May. Se ia în calcul posibilitatea ca liderul laburist Jeremy Corbyn să devină premier până la organizarea de alegeri anticipate.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.