Curtea Constituțională îi dă peste cap planurile lui Liviu Dragnea în privința desecretizării protocoalelor

FOTO: cdep.ro
FOTO: cdep.ro

Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțională legea care ar fi dus la desecretizarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI și Parchete, inițiată de Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Mircea Drăghici și aprobată de Parlament.

Dacă ar fi fost declarată constituțională, legea inițiată de liderul PSD, Liviu Dragnea, ar fi deschis calea către reviziuirea sentințelor definitive, printre care și cea în care a fost el însuși condamnat.

Curtea Constituţională a României a admis, astfel, sesizările PNL, USR, ICCJ şi a preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu Legea privind declasificarea unor documente. Legea a fost declarată neconstituțională în integralitate.

Preşedintele a invocat motive de neconstituţionalitate extrinsecă, precizând că se încalcă articolul 61 alineatul (2) şi articolul 75 alineatele (1), (4) şi (5), prin raportare la articolul 118 alineatul (2) din Constituţie.

Dragnea, Tăriceanu și Drăgici își doreau, prin această lege, declasificarea Hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, a planurilor de cooperare dintre DNA și SRI, a tuturor protocoalelor și/sau acordurilor de colaborare și cooperare încheiate între instituțiile statului român.

Liderii PSD și ALDE aveau ca scop, prin legea adoptată de Parlamentul pe care îl controlează, ca toate cauzele ”în care au fost pronunțate hotărâri definitive și în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale în perioada de existență a documentelor prevăzute la art. 1 și până la intrarea în vigoare a prezentei legi” să fie supuse automat revizuirii.

Iohannis a solicitat CCR să constate că legea, care i-a fost transmisă pentru promulgare pe 21 noiembrie, este neconstituţională în ansamblu.

Mai mult, se viza încetarea efectelor juridice a documentelor menționate, dar și deschiderea căii către revizuirea sentințelor judecătorești definitive.