Cursă ilegală de off-road, organizată de un austriac în pădurile virgine din Transilvania. S-au distrus copaci și un sit arheologic

off road transilvania
Foto: Florin Marius Avram / Facebook

Zeci de turiști străini au participat la o cursă ilegală de off-road prin pădurile Transilvaniei. Circa 80 de mașini de teren puternice au pătruns, fără să aibă voie, în cel puțin două zone protejate, cauzând distrugeri importante, relatează Știrile PRO TV.

Participanții au tăiat cu flexul barierele care blocau accesul în anumite zone, au distrus copaci, au stricat albiile râurilor și au speriat animalele sălbatice. Potrivit publicației locale „Monitorul de Cluj”, a fost deteriorat și un sit arheologic.

Evenimentul SuperKarpata Trophy s-a desfășurat între 12 și 21 mai 2023, iar cursa off-road s-a întins prin 5 județe din Transilvania: Bihor, Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj și Maramureș. Cursa a fost oprită de jandarmi abia la intrarea în Parcul Natural Munții Rodnei.

Garda de Mediu din Bihor i-a sancționat cu 60.000 de lei. Potrivit reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu, intrarea lor în pădurile virgine a fost abuzivă.

Mai mult, unii dintre străini și-au lipit pe mașini și însemnele Romsilva. „Considerăm evenimentul ca fiind organizat ilegal, iar utilizarea siglei Romsilva este, de asemenea, ilegală”, a declarat Codruț Bâlea, reprezentant al departamentului de fond forestier RNP Romsilva.

„Organizatorul evenimentului SuperKarpata Trophy folosește, în mod abuziv, sigla Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, inducând în mod înșelător participanților și publicului o implicare a Romsilva în organizarea acestei competiții. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva nu este implicată în niciun fel în organizarea acestui eveniment, nu a fost informată în prealabil și nici nu a aprobat desfășurarea SuperKarpata Trophy în fondul forestier proprietatea publică a statului, pe care îl administrează”, a transmis Romsilva.

„Acest eveniment nu a solicitat și nu a obținut niciun aviz pentru a străbate munții noștri, pentru a merge prin ariile naturale protejate”, a declarat pentru Știrile PRO TV și Andrei Corlan, comisar al Gărzii de Naționale de Mediu.

Avram Florin Marius, din Aleșd, județul Bihor, a fost unul dintre primii care au atras atenția, pe rețelele de socializare, asupra cursei ilegale:

Pătrunderea mașinilor de teren în pădurile din România a fost organizată de un cetățean austriac. Participanții i-au plătit pentru fiecare mașină o taxă de 3.000 de euro.

Într-un mesaj pentru Știrile PRO TV, organizatorul a susținut că are un acord din partea Poliției și Romsilva să intre pe unde dorește cu mașinile în păduri, dar nu a vrut să arate documentele.

„Ca austrieci, brusc, nu mai suntem bineveniți aici. Asta doare foarte mult. Înțeleg, însă, și adevăratul motiv. Vetoul Austriei împotriva intrării României în Schengen”, a transmis organizatorul.

Romsilva a admis că există un protocol încheiat cu firma austriacă din 2016, care permite folosirea unor drumuri forestiere, însă doar în anumite condiţii, pe care organizatorul nu le-a respectat.

„Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a notificat organizatorii, Muller – Hartburg Dienstleistungsgesellschaft mbH, că nu le este permisă folosirea siglei instituției noastre și nu le este permis accesul în fondul forestier administrat de Romsilva.

Menționăm că organizatorii SuperKarpata Trophy se prevalează de un protocol de colaborare încheiat în anul 2016 cu Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, care prevedea posibilitatea folosirii unor drumuri forestiere administrate de Romsilva, în anumite condiții și cu respectarea legislației din domeniul silvic, protocol care a fost încălcat în mod repetat de către Muller – Hartburg Dienstleistungsgesellschaft mbH și care acum este în proces de denunțare”, a mai transmis Romsilva.

Accesul mașinilor off-road este interzis în ariile naturale protejate, amenzile pentru încălcarea legii fiind cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.