Curiozități din ”culisele” unor mari invenții ale lumii

Invențiile au importanța lor, mai mare sau mai mică, însă unele detalii de culise fac istoria unor descoperiri cu adevărat captivantă. Daca astazi inventiile vin indeosebi pentru a ”limita” efectele altor inventii, mai vechi, vezi reciclarea plasticului, in trecut oamenii aveau un camp mult mai vast de lucru.

Mașina de tipografie linotip

Unul dintre evenimentele remarcabile din istoria tipografiei, a fost apariția la sfârșitul secolului al XIX-lea a mașinii de tipografie linotip. Într-adevăr, scrisul și compoziția s-au lucrat manual timp de patru secole și s-au schimbat puțin în esență de pe vremea lui Gutenberg.

Experții au prezis că este imposibil să se creeze o mașină de tipografiat. Inginerul englez Church, după cincisprezece ani de muncă, în 1822, a proiectat prima, încă imperfectă mașină de tipografiat. În 1869 P.P. Knyaginsky a luat numărul de privilegiu 1248 pentru „Tipograf automat”.

Pentru a pune în aplicare ideea, inventatorul a mers la Paris la o fabrică de telegraf, unde a fabricat un model de mașină numită tipograf automat. Mașina de perforat cu matrice a fost dezvoltată și brevetată în 1878 (privilegiul nr. 2018 pentru „Mașină tipografică de tipare”) de către profesorul școlii din Vilna Iosif Livchak. În 1872, inventatorul Merritt Gelli a dezvoltat și a scos un brevet american pentru o mașină cu aliniere automată.

Concomitent cu mașinile de tipografiat, tehnica de a arunca litere a fost îmbunătățită și ea. În 1838, americanul David Brad a inventat aparatul de letterolit, care a intrat ulterior în uz general. Pentru o lungă perioadă de timp, mașinile de turnare și setare a tiparului s-au dezvoltat independent una de cealaltă. Adevărata revoluție în compunere este asociată cu numele lui Ottmar Mergenthaler, care a combinat aceste două mașini într-una singură.

Săpător cu un singur braț

Leonardo da Vinci este genul de om pe care nu te miri sa il gasesti drept parinte al … oricarei inventii. Dar nu ne gandeam vreodata ca la intrebarea ”cine a inventat excavatorul?”, il vom gasi si pe marele Leonardo pe lista ”parintilor” de drept in ale proiectarii. În jurul anului 1500, Leonardo da Vinci a realizat planuri pentru un excavator cu șenile și a desenat chiar o schema a acestuia.

Imperiul tutunului lui Alfred Dunhill

Antreprenorul și inventatorul Dunhill nu numai că a dat omenirii o brichetă, dar a și reușit să transforme imaginea fumatului in societate. Ca a fost de bine sau foarte de rau, decideti de unii singuri …

Becul lui Lodygin

Omenirea încă se ceartă despre cine a inventat radioul. Popov, spun ei, a fost primul care a demonstrat-o, iar Marconi a brevetat-o. Inventatorul lămpii cu incandescență electrică, Alexander Lodygin, a fost nu numai primul care a inventat, dar a și reușit să breveteze invenția. Din păcate, s-a dovedit că este la fel de important să îți susții brevetul și să îi reînnoiești valabilitatea în timp.

Și din acest motiv, brevetul i-a fost acordat americanului Edison, priceput în trucuri de brevet. Dificultățile financiare l-au împiedicat pe Lodygin să-și susțină brevetul, iar Edison s-a grăbit în avans, și astfel, laurii invenției i-au revenit în cele din urmă lui Edison.

Indemnul nostru este sa ”inventezi” si tu. Sau sa reinventezi lucruri. Poti face un inedit gard din cauciucuri uzate, poti transforma un ciot banal intr-o atractie a gradinii sau poti transforma cioburi de gresie folosita, de diverse culori, intr-un superb mozaic de baie. Creativitatea nu a avut, nu are si nu va avea niciodata limite.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.