Cum vor putea vota românii din Diaspora la alegerile parlamentare dacă va fi carantină în țara în care muncesc

vot alegeri referendum macedonia
FOTO: European Parliament/Flickr (creative commons)

Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va desfășura o campanie de informare dedicată românilor din diaspora, pentru ca aceștia să cunoască faptul că pot vota prin corespondență la alegerile parlamentare de anul acesta acolo unde vor fi restricții sanitare, iar organizarea secțiilor de votare nu va fi posibilă.

Întrebat cum se va desfășura votul la parlamentare în ţările care au reintrodus carantina, cum ar fi Marea Britanie, premierul a precizat: „Noi am constituit de două luni de zile un grup interministerial care este coordonat de domnul Bogdan Aurescu, care lucrează cu AEP-ul şi cu toţi cei care sunt implicaţi în votul în diasporă, pentru a pregăti votul în diasporă, pentru a identifica clar ţările în care se pot organiza secţiile de votare sau regiunile. (…)

În anumite ţări sunt anumite regiuni unde se pot organiza secţii şi alte regiuni unde nu se pot organiza secţii şi în funcţie de asta, vrem în cursul acestei săptămâni să avem evaluarea, să comunicăm public, astfel încât ţările unde nu se pot organiza secţii de votare să facem o campanie de informare, astfel încât să se poată preînscrie, votul prin corespondenţă.

Noi am prelungit termenul de preînscriere până la data de 22 octombrie şi vom face o campanie către ţările unde ştim că nu va fi posibilă organizarea de secţii de votare, astfel încât să ştie toţi românii din ţările respective că pot vota prin corespondenţă”, a afirmat Orban, marţi seară, la B1 TV.

Premierul a precizat că termenul de depunere a candidaturilor este 22 octombrie, iar pentru lista pe diaspora şi pentru candidaţii reprezentând minorităţile naţionale termenul este 7 octombrie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.