Cum te obișnuiești cu lentilele de contact? 7 sfaturi utile

Sursă foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/prescrip-ie-medicala-re-eta-ine-in-maini-ochelari-5843338/ 

Poate fi dificil să te obișnuiești cu purtarea lentilelor de contact sau chiar cu aplicarea și scoaterea lor de la ochi. Pentru a evita disconfortul ocular, infecțiile și alte probleme care pot apărea, iată șapte sfaturi de care să ții cont când începi să utilizezi lentilele. 

Acomodarea cu lentilele de contact

Asigură-te că alegerea lentilelor de contact este realizată conform prescripției medicale, astfel încât să îți corecteze eficient defectul de refracție și să fie confortabile. De asemenea, este foarte importantă igienizarea lor într-un mod corect.

  1. Începe prin a le purta câteva ore pe zi 

Poate dura câteva zile până te obișnuiești cu lentilele de contact, în funcție de tipul lor. Poartă-le câte două sau patru ore pe zi, pentru a te acomoda cu ele. Crește treptat timpul de utilizare până la 10-12 ore pe zi sau cât ți-a recomandat medicul specialist. 

  1. Exersează aplicarea lentilelor de contact

În primele zile s-ar putea să ți se pară dificil să pui lentilele și să le scoți, în special dacă nu ai deprinderea de a-ți atinge ochii. Exersează pașii de aplicare de mai multe ori și, treptat, vei considera că este din ce în ce mai ușor și natural. Desigur, ai grijă ca de fiecare dată să respecți măsurile de igienă. 

  1. Verifică dacă sunt aliniate

Dacă ai aplicat lentilele și vezi neclar, verifică dacă sunt aliniate așa cum trebuie. Dacă nu sunt în poziția corectă, lumina se refractă deficitar și imaginile formate pe retină sunt lipsite de claritate. 

De asemenea, dacă lentila se plimbă pe suprafața ochiului, vezi dacă nu are o imperfecțiune sau dacă nu este întoarsă pe dos. Forma corectă este de „bol”, cu marginile în sus.

  1. Respectă timpul recomandat de purtare

Nu purta lentilele mai mult decât este recomandat de producător, atât ca număr de ore pe zi, cât și ca perioadă (sunt lentile săptămânale, lunare etc.). Monitorizează timpul de purtare și nu încerca să prelungești viața lentilelor, pentru că riști să faci infecții oculare sau să ai disconfort ocular pronunțat și probleme de vedere. 

  1. Formează-ți o rutină de igienizare

Este foarte important să urmezi pașii de dezinfectare și să îți formezi o rutină de igienizare. Utilizează doar soluții speciale pentru lentilele de contact și un recipient steril pentru depozitarea acestora, care trebuie înlocuit periodic. 

Curăță și hidratează lentilele de fiecare dată înainte și după purtare. Când le aplici sau le igienizezi, ai grijă ca mâinile tale să fie spălate și uscate bine. Mai mult, nu încurca lentilele între ele, pentru a nu transmite o infecție, dacă există, de la un ochi la altul.

  1. Folosește lacrimi artificiale

Pentru persoanele cu ochii uscați pot fi recomandate lentile de contact speciale. Însă, dacă te confrunți cu senzația de uscăciune oculară, sunt utile lacrimile artificiale și acestea pot să îți ușureze adaptarea. Întreabă specialistul care produs este folositor pentru tine.

  1. Nu ține ochii închiși pentru o perioadă lungă de timp

Dacă utilizezi lentile de contact de unică folosință sau cu purtare zilnică, este indicat să le scoți înainte de a dormi. Doar cele cu utilizare prelungită (continuă) se pot lăsa peste noapte sau în timpul siestei. În plus, evită să ții ochii închiși multă vreme, deoarece limitezi aportul de oxigen și poți simți disconfort ocular.

Atunci când începi să porți lentile de contact, urmează acești pași pentru a ușura procesul de acomodare. Ține cont de recomandările medicului oftalmolog și formează-ți o rutină de aplicare și de îngrijire. De asemenea, mergi periodic la consulturi de specialitate.