Cum și-a pierdut o fiică tatăl: „Asistenta mi-a spus să nu o mai deranjez că dacă nu a murit, mai rabdă 10 minute”

Denisa Jurje
Sursa: Facebook Denisa Jurje

Familia unui jandarm din Târgu Mureș acuză Spitalul Județean Clinic de Urgență Târgu Mureș că bărbatul a murit „cu zile” din cauza medicilor și a asistentelor care l-au ignorat aproape complet timp de 5 zile, deși jandarmul avea dureri îngrozitoare.

Vineri, 13 noiembrie, pe când se ducea într-o misiune în Sovata, bărbatul a avut un accident de mașină

După accident a ajuns la Spitalul de Urgență din Târgu Mureș, unde i s-a făcut un computer tomograf. Acesta a relevat că bărbatul avea fractură de bazin și o pată pe plămân. Medicul i-a spus că ar avea pneumonie la un plămân.

La un moment dat, jandarmul le-a transmis printr-un mesaj soției și fiicei că se pregătește de o operație chirurgicală. Însă operația nu a mai avut loc niciodată, deși timp de 5 zile – de vineri până marți, 17 noiembrie, când a murit, bărbatul a avut dureri îngrozitoare.

„Și am așteptat. Credeam că l-au băgat în intervenție dar nu, nu i-au mai făcut nimic pentru că l-au băgat direct pe zona de COVID. I-au făcut testul, apoi – nu puteau să-l lase așa pentru că avea dureri imense – i-au găurit genunchii cu bormașina pe viu ca să îi bage niște greutăți să-i tragă șoldurile la loc”, a povestit Denisa Jurje.

Sâmbătă a venit rezultatul testului, care a fost pozitiv.

„L-am sunat și pur și simplu plângea de durere la telefon. Îmi zicea că nu mai poate, că nu mai rezistă. Încercam să-l ajut cum pot, dar nu știam cum, eram legată de mâini și de picioare, nu puteam să fac absolut nimic pentru el. Iar cele care trebuiau să îl îngrijească, asistentele, nici măcar nu se apropiau de el. (…) După aceea au început să îi dea calmante. L-am sunat, nu putea să vorbească bine pentru că avea dureri”, a mai spus tânăra.

Duminică, bărbatul și-a sunat fiica și soția și le-a spus din nou că nu mai poate de durere: „Am încercat să îl liniștesc și să îi spun că vin să îi aduc pastile, ceva, orice are nevoie. I-am dus supă, i-am dus o bucată de carne cu cartofi, i-am dus ceva dulce”.

Tânăra a relatat că nimeni nu s-a ocupat de fractura la bazin a tatălui său cât timp acesta a fost internat.

Tot duminică, asistentele i-au spus că nu au laxativele de care bărbatul avea nevoie pentru a-și face nevoile într-o tăviță pusă în pat (din cauza fracturii era imobilizat).

Tânăra s-a dus la farmacie, a cumpărat 6 laxative, iar apoi s-a dus în fața spitalului și a sunat: „Asistenta mi-a zis că am nevoie de răbdare, de multă răbdare, pentru că nu are cine să vină după ele. E un singur brancardier și el muta pacienții. Am sunat, după o jumătate de oră cred, din nou, și mi-a răspuns doamna că „să nu o mai deranjez că dacă nu a murit încă, mai rabdă 10 minute””.

Duminică tânăra a reușit să vorbească și cu doctorul la telefon, iar acesta i-a spus că tatăl ei este bine, că nu mai are dureri, și că urmează să fie operat.

Fiica jandarmului spune că, de fapt, tatăl ei avea dureri și atunci: „Dar nimeni nu-l băga în seamă. A avut noroc cu colegul lui de salon că mai chema asistentele. El nu mai avea putere nici măcar să cheme asistenta să îi dea un calmant. Și dacă el nu chema, nimeni nu venea să-l întrebe absolut nimic. Nimic. Pur și simplu stătea pe patul ăla nenorocit din spital și aștepta… aștepta milă”.

Luni, tânăra a vorbit iarăși cu tatăl ei, care i-a spus că „acum chiar nu mai poate”. Ulterior, bărbatului i s-a făcut rău. În seara zilei de luni, bărbatul nu mai putea nici să lege câteva cuvinte la telefon.

Bărbatul a murit marți dimineața, în jurul orei 9 fără un sfert.

„Medicii din spital l-au băgat în pământ. L-au băgat în pământ cu zile. Tati nu a mai rezistat, a cedat, din cauza incompetenței”, a mai spus Denisa Jurje.

Acum, familia a angajat un avocat și un expert care să participe la efectuarea necropsiei.

Potrivit postului de televiziune Digi24, Claudiu Puiac, manager al Spitalului Județean de Urgență din Târgu Mureș, a declarat că bărbatul a fost îngrijit corespunzător: „(Familia – n.r.) Are dreptul să facă sesizare penală prin care să demonstreze dacă este sau nu vorba despre un malpraxis. Noi vom pune la dispoziție toate documentele pe care le avem, foaie de observație, foaia la UPU, cele imagistice care s-au efectuat”.