Cum se va face testarea antidrog a elevilor. Precizări importante făcute de Rafila

Alexandru Rafila
Foto: Alexandru Rafila (Facebook)

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că elevii nu vor fi testați în masă pentru droguri. Doar cei care prezintă un comportament care ar putea fi cauzat de consumul de droguri vor fi supuși testării, după ce părinții își dau acordul, a spus ministrul la postul de televiziune Digi 24.

„Eu și colegii mei de la minister (Ministerul Sănătății – n.r.) nu dorim o testare în masă a tuturor elevilor pentru că lucrul ăsta nu are niciun fel de rost, nu este eficient și nu rezolvă în niciun fel problema consumului de droguri. Mai mult, creează premisele unei anumite discriminări sau stigmatizări în rândul copiilor sau adolescenților.

Sigur că e bine să știi dacă un copil, de exemplu, consumă droguri sau dacă a consumat droguri și starea lui de sănătate sau comportamentul în școală sunt afectate de acest consum. Atunci trebuie să existe posibilitatea unei testări.

Testarea se poate face cu teste din urină, e cel mai simplu un test rapid din urină, iar în cazul în care un astfel de test este pozitiv, atunci sigur că trebuie și o confirmare a acelui test printr-un test de sânge. Se prelevează sânge și se face un test de sânge cu precizie mai mare.

Testul inițial, testul rapid, nu trebuie făcut neapărat de personal medical, trebuie făcut de un personal care este instruit. Gândiți-vă că și la testarea COVID, la un moment dat, exista inclusiv autotestare.

Nu trebuie testați periodic, nu se face chestiunea asta. Nu discutăm de un număr, poate pentru un anumit adolescent sunt necesare mai multe testări, iar pentru alții mai puține sau deloc.

Deci nu trebuie să stabilim noi un prag al necesarului de teste pentru un copil. Important este dacă se constată că el este sub influența substanțelor psihoactive să beneficieze de un tratament, de îndrumare, de consiliere psihologică, și el și familia lui. Cred că e lucrul cel mai important”, a declarat Rafila.

Ministrul a mai spus că profesorii vor fi cei care vor propune testarea în cazul elevilor cu un comportament care naște suspiciuni.

„Poți să constați fie din comportamentul copilului, poate să constate un cadru didactic și atunci ar trebui să se adreseze familiei care să accepte această testare, iar dacă nu acceptă, trebuie să existe o discuție cu familia în acest sens și să pună problema unui posibil consum de droguri.

Și trebuie în mod evident școlile să dezvolte această capacitate de a acorda consilieră psihologică copiilor pentru că de multe ori consumul acesta de substanțe psihoactive este generat și de anumite probleme de natură psihologică pe care le au copiii”, a mai spus ministrul Sănătății.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.