Cum să valorifici timpul petrecut acasă atunci când ești adolescent

Dacă ești adolescent, întâmpini probleme în orice context, căci traversezi o perioadă dificilă, cu multă nesiguranță. Fără doar și poate, pandemia de coronavirus a făcut și mai grea această etapă. Departe de prieteni, fără cluburi deschise, cu ore mutate exclusiv în mediul online, probabil toate aceste absențe au avut impact asupra stării tale emoționale.

În primul rând, acceptă ceea ce ți se întâmplă și, în loc să te victimizezi și să nu mai vezi nicio luminiță la capăt de tunel, mai bine te-ai mobiliza, te-ai înarma cu mult optimism și ai încerca să faci tot ceea ce ține de tine pentru a depăși acest context problematic.

Dr. Lisa Damour, psiholog și scriitor, autoarea  bestseller-ului „Căile întortocheate ale adolescenței”, recomandă, pentru sănătatea ta psiho-emoțională, să accepți că îngrijorarea și teama de îmbolnăvire sunt absolut normale. În plus, menționează că infecțiile cu noul coronavirus în rândul copiilor și al tinerilor sunt relativ ușoare, desigur existând și excepții, din păcate.

Iată ce poți face pentru a fi puternic în următoarele luni, atât cât preconizează epidemiologii că va mai ține această pandemie.

Exteriorizează-ți trăirile

Cel mai adesea ești receptaculul unor emoții intense, pe care de multe ori nu le poți înțelege, iar lipsa interacțiunilor sociale te-a impactat negativ. Dă frâu liber la ceea ce simți, poți scrie într-un jurnal prin ce treci și dacă această practică este „old school”, atunci încearcă să-ți faci un vlog, la început cu circuit închis, un fel de rezumat online la ceea ce trăiești. Și dacă vechiul tău telefon are display-ul spart, bateria slabă și viteza de funcționare greoaie, atunci poți să le explici părinților scopul acestei achiziții și să alegeți împreună unul dintre aceste telefoane moderne, performante și mai ales disponibile la prețuri accesibile. Poți să vinzi piesele vechiului device, astfel încât să-ți acoperi o parte din cheltuieli, nu înainte de a-ți salva arhiva foto, clipurile și muzica stocată. În același timp, o altă întrebuințare este participarea la lecții online, de pe un smartphone ok având posibilitatea de a te loga pe platformele de e-learning.

Diversifică-ți activitățile

Încearcă să ieși din rutină, din zona ta de confort, și să îți ocupi timpul cu activități diverse care întrec zona de digital. Încearcă să citești, și nu folosind un eBook reader, să te uiți la filme clasice din istoria cinematografiei, de tipul „Casablanca” sau „Mic dejun la Tiffany”, astfel încât să creezi și o altfel de punte de comunicare cu părinții și bunicii tăi. De asemenea, te poți apuca de preparat cocktailuri non-alcoolice și alcoolice pentru cei din familie sau cafeaua de dimineață, mizând pe diversitate, pe moduri de preparare diferite. Sau, de ce nu, poți fi mai mult decât un martor ocular la prepararea bunătăților de Crăciun. Nu trebuie să te avânți din prima la cozonaci, dar poți mărunți ingredientele pentru salata de boeuf sau poți tăia brânza, legumele și mezelurile pentru aperitivul rece. 

Important este să te conectezi cât mai mult la prezent, să nu uiți să vorbești cu prietenii zilnic și să nu te însingurezi, interiorizând tot ceea ce te influențează negativ.

Sursă foto: unsplash.com 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.