Cum să te simţi acasă într-un apartament închiriat

Foto: Pexels

Decorarea unui apartament închiriat necesită puțină planificare şi imaginaţie, astfel încât să corespundă gusturilor tale. Indiferent că este vorba despre un apartament mobilat sau nu, ai nevoie de un plan bine pus la punct înainte de a face modificări şi a cumpăra obiecte cu care să îl decorezi.

În calitate de chiriaş, poţi face o serie de lucrări de amenajare, însă pentru unele ar trebui să discuți în prealabil cu proprietarul. Anumite modificări, cele care pot transforma ireversibil apartamentul, sunt interzise. Cel mai important lucru este să păstrezi locuinţa într-o stare bună, dar nimic nu te poate împiedica, de exemplu, mai ales dacă vei locui în acel apartament o perioadă mai lungă de timp, să văruieşti pereţii într-o altă culoare sau să îi decorezi cu tablouri. La momentul plecării, bineînţeles, vei avea grijă să lași apartamentul în starea în care l-ai primit.

Lucrări de amenajare

Atunci când este vorba despre apartamente de inchiriat, decorarea pereților joacă un rol cheie în personalizarea interiorului. Vopsirea pereţilor, acoperirea lor cu tapet, decorarea cu tablouri sau oglinzi, toate acestea sunt posibile în anumite condiții. De exemplu, ai dreptul să vopseşti pereții casei în culorile dorite, dacă, în principiu, la plecare laşi locuinţa la fel cum ai primit-o. O modalitate de a schimba aspectul unei camere fără a face modificări radicale este de a vopsi un singur perete, cum ar fi cel din spatele unei canapele.

Bineînţeles, este de bun simţ să discuţi cu proprietarul înainte de a o face. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul în care există pereţi acoperiţi cu lambriuri, dar şi pentru o faianță de baie veche pe care ai dori să o recondiţionezi cu ajutorul unor vopsele speciale.

Dacă totuși nu ai permisiunea de a vopsi pereții, poți da o notă originală locuinței alegând una sau mai multe piese de mobilier într-o culoare preferată.

Mobilierul şi sursele de iluminat

Folosește un cuier pentru haine în locul cârligelor fixate în perete, pentru că astfel vei evita să găureşti zidăria. Alege, eventual, un cuier care combină rafturile pentru haine cu o bancă pentru încălţăminte şi astfel vei optimiza holul de la intrare. Pentru restul locuinţei, alege, în general, piese de mobilier care nu necesită fixarea cu şuruburi în perete.

În ceea ce privește sursele de iluminat, poţi opta pentru lampadare interesante sau veioze pe care le poţi plasa în locuri strategice, în locul aplicelor de perete.

Obiecte decorative

Ai dreptul să faci găuri în pereți pentru a atârna rame de tablouri, oglinzi sau rafturi și nu eşti obligat să ceri permisiunea proprietarului. Cu toate acestea, este posibil, pentru a-ţi recupera garanţia cerută de obicei de proprietar, să fii nevoit să repari pereţii înainte să pleci. Un truc pentru a evita să faci multe găuri în pereţi îl reprezintă polițele înguste, pe care poți așeza mai multe tablouri și alte obiecte de decor.

De asemenea, poți crea un decor interesant, boem, cu câteva tablouri de dimensiuni variate așezate pe podea, sprijinite de un perete și asociate cu alte elemente, precum vaze, cărți sau obiecte de artă.

O oglindă mare plasată pe podea are ca avantaj faptul că eviți să găurești pereții. În acelaşi timp, creează impresia de spațiu mai mare și mai luminos. De asemenea, o oglindă de dimensiuni mai mici poate fi așezată pe mobilă, mai degrabă decât să fie fixată pe un perete.

Tot ca element de decor se poate folosit o scară sprijinită de un perete. Vei câștiga astfel un raft suplimentar pe care poți pune câteva plante, cărți sau alte accesorii decorative. De asemenea, scara va fi ușor de mutat atunci când vei părăsi locuința.

Un suport pentru haine, diverse lăzi din fier sau din lemn, coșuri din paie, nuiele sau pânză ori cutii pot înlocui în mod eficient rafturile montate pe perete și vor oferi camerei un aspect original.

Produsele textile

Perdelele sunt o modalitate excelentă de a adăuga o notă de căldură, confort și personalitate unui interior. În general, în apartamentele de închiriat există tije pentru perdele. Iar în comerț există și tije care nu necesită realizarea unor găuri în pereți.

Nu numai perdelele sunt importante, ci și covoarele, care se găsesc într-o gamă variată, de diferite grosimi, forme și culori, pentru orice fel de buget. Covoarele sau mochetele sunt recomandate mai ales dacă podelele din apartament nu sunt într-o stare foarte bună sau pur și simplu nu sunt pe gustul tău.

Și tot la capitolul țesături, nu uita de perne și pleduri, pe care le poți așeza peste tot, pe pat, canapeaua din living, un fotoliu, o banchetă, pe scaune și chiar pe podea, în cazul în care ai mai mulți musafiri. Vor da o notă de „acasă” locuinței închiriate.

Plantele verzi

Nu subestima puterea plantelor verzi. Un interior cu câteva plante vii pare întotdeauna mai plăcut, iar aerul este mai proaspăt. Dacă nu ai timp să te ocupi de plante verzi, folosește buchete de flori proaspete, dar și aranjamente uscate care nu au nevoie de îngrijire.

Toate aceste sfaturi simple te vor ajuta să personalizezi apartamentul pe care l-ai închiriat și să te simți acasă, rămânând în același timp în relații bune cu proprietarul locuinței.

Sursa foto: Pexels.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.