Cum să negociezi pentru o mașină second hand

Sursa foto: pixabay.com/Tumisu

Pentru a obține un preț bun pentru un autoturism folosit, trebuie să știi cum să negociezi. Să găsești mașina potrivită este doar începutul procesului. Urmează pașii din articol și vei reuși să îți îndeplinești scopul. 

Alege mașina în funcție de posibilități

Înainte de a te gândi la ce mașină să-ți cumperi, trebuie să îți stabilești bugetul. Dacă ai doar 5.000 de euro la dispoziție, nu ar trebui să cauți un Porsche la mâna a doua, ci ar fi mai indicat să te îndrepți spre o Dacia Logan. Amintește-ți că achiziționarea unui autoturism este doar prima cheltuială. Va trebui să mai scoți bani din buzunar pentru înmatriculare, revizii, asigurări și reparații viitoare. 

Așadar, fă-ți o listă de mașini care să se încadreze în bugetul tău, caută cât mai multe informații despre modelul ales și pune pe hârtie și banii pe care îi vei cheltui pentru mentenanță. Apoi, treci la căutarea propriu-zisă. Începe cu zona în care locuiești. 

Începe negocierile

Verifică înainte de pleca la negocieri prețurile pieței pentru modelul de mașină pe care l-ai ales. Cu cât vei fi mai informat, cu atât vei putea obține o reducere mai mare.

Varianta ideală este să nu mergi niciodată singur la negocieri. Ia cu tine un prieten, care să joace rolul polițistului rău. Acesta poate scoate în evidență defectele mașinii și să te ajute în demersul tău de a scoate un preț mai bun. 

Adu-ți aminte că cine vorbește primul în timpul negocierilor, de regulă, pierde. Determină-l pe vânzător să spună ultimul preț și fii sigur că este dispus să mai lase ceva. O afacere bună ar fi să obții o reducere de 30% față de oferta afișată. 

Fii dispus să renunți la achiziție

Dacă îți cumperi mașina de la un dealer auto, te poți ridica oricând de la masă și să îl îndemni pe cel care face vânzarea să își întrebe șeful despre reducerea finală. Este o metodă foarte bună de a obține un preț mai bun pentru un autoturism second hand. Lasă-ți numărul de telefon și pleacă. Vânzătorul știe că sunt șanse mici să te întorci, dacă nu îți va face pe plac. Cei mai mulți primesc comisioane, așa că este interesul lor să te aducă înapoi. 

Cel mai important este să nu te grăbești niciodată în momentul în care faci o astfel de achiziție. Trebuie să știi exact pe ce îți cheltuiești banii. Ar trebui să-ți facă plăcere să-ți cauți o nouă mașină, nu să ai coșmaruri din cauza asta. Dacă vei urma pașii prezentați în articol, vei avea cu siguranță succes. 

Sursa foto: pixabay.com/Tumisu

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.