Cum să îți alegi televizorul potrivit. Cele 5 lucruri la care să fii atent

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Pe piață există acum o mulțime de modele de televizoare, iar acest lucru face tot mai dificilă alegerea. Pentru a fi siguri că facem alegerea corectă trebuie să ne documentăm temeinic înainte și să urmăm câțiva pași simpli pe care îi prezentăm în acest articol.

Pe lângă faptul că oferta de televizoare este extrem de vastă și devine foarte greu să te orientezi asupra unui singur model sau a unui singur brand, trebuie să reții și faptul că tehnologia în ziua de astăzi este în continuă evoluție și peste doar câțiva ani modelul ales ar putea să nu mai facă față noilor cerințe. Din acest motiv e bine să stai cu ochii pe ofertele magazinelor.

1. Primul lucru pe care ar trebui să îl iei în considerare și să îl stabilești foarte clar încă de la început este bugetul de care dispui. Stabilește suma încă de la început și nu te întinde mai mult decât dispui. Eventual, dacă ai răbdare și nu te grăbești cu achiziția, orientează-te spre câteva modele și urmărește-le evoluția prețurilor la mai multe magazine. Există multe perioade din an când poți prinde reduceri consistente, în funcție de diferite evenimente de marketing. Important e să ai bugetul stabilit și să te încadrezi în el.

2. Al doilea lucru important în ziua de astăzi pentru cei mai mulți cumpărători constă în dimensiunea ecranului. Încearcă să nu alegi doar după criteriul „cel mai mare ecran la cel mai bun preț”. În primul rând gândește-te în ce cameră urmează să amplasezi televizorul.

Cu siguranță ecranele mari sunt ideale pentru dormitor sau camera de zi. Formula după care se calculează diagonala unui televizor pe care vrei să îl achiziționezi este următoarea:  distanța de unde privești la televizor trebuie să fie de trei ori mai mare decât diagonala ecranului. Dacă te lăcomești la o diagonală prea mare, experiența de vizionare ar putea să nu fie una chiar comodă pentru o cameră prea mică.

3. Calitatea imaginii este una care ar trebui să fie primordială în alegerea televizorului.  Rezoluția contrastul și rata de refresh sunt foarte importante. Rezoluțiile cele mai populare pentru televizoare sunt HD, Full HD și Ultra HD 4k. Desigur, și prețurile sunt mai mari pentru o rezoluție mai bună. Au început să apară din ce în ce mai multe posturi de televiziune care să emită 4k, astfel că trebuie să te gândești că în anii următori pentru a avea calitatea cea mai bună la vizionare probabil vei avea nevoie de o rezoluție puternică.

4. Funcțiile Smart au devenit foarte rapid esențiale pentru televizor. În ziua de astăzi toată lumea dorește să își conecteze televizorul la internet pentru a viziona conținut video de calitate de pe platforme precum Netflix sau HBO Go sau chiar și de pe YouTube și Facebook. Funcțiile diferă de la un producător la altul așa că studiază cu atenție capacitățile fiecărui model în parte.

5. Nu în ultimul rând, conectivitatea este și ea esențială în alegerea unui televizor. Mai mult ca sigur vei dori ca dispozitivul să aibă o mufă HDMI cel puțin pentru a putea conecta device-uri, dar și USB și rj-45, în cazul unui televizor smart, pentru a putea folosi conexiunea de internet la capacitate maximă. Pe lângă asta, ia în considerare ca televizorul să fie dotat și cu mufe pentru ieșire audio/video care ar putea să îți fie utile pentru conectarea unui sistem audio, boxe mai puternice sau căști.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.