Cum să găsești ușor pe cerul nopții Cometa Neowise. Se va întoarce abia peste 7.000 de ani

Cometa Neowise. Foto: Wikimedia Commons

Cea mai luminoasă cometă din ultimii ani, descoperită abia în luna martie a acestui an, va putea fi văzută și cu ochiul liber, din România, până la mijlocul lunii august.

Descoperită cu ajutorul telescopului NASA cu unde infraroșii Neowise, cometa cu numele C/2020 F3 Neowise, a trecut cel mai aproape de Soare în 3 iulie, iar punctul cel mai apropiat de Pământ îl va atinge în 23 iulie.

Cometa are o mărime de 5 kilometri și se va mai întoarce în sistemul nostru solar abia peste 6.800 de ani. Ultima oară când această cometă a trecut pe lângă Pământ, roata nu fusese încă inventată.

Este o comentă ușor de găsit, deși natura ei difuză îi poate camufla prezența. Trebuie să vă uitați spre nord-vest, aproape de linia orizontului, sub Carul Mare (Ursa Mare).

Specialiștii spun că nucleul acestei comete este acoperit cu particule apărute imediat după formarea sistemului nostru solar, în urmă cu 4,6 miliarde de ani în urmă.

Cometa Neowise are o orbită aproape parabolică

Cometa Neowise poate fi observată cel mai bine cu ochiul liber din zone cu puțină poluare luminoasă, însă cel mai bine poate fi văzută cu ajutorul unui binoclu.

După 22 iulie, când va fi la doar 100 de milioane de kilometri distanță de Pământ, cometa va începe să se stingă pe cer.

Cometa poate fi văzută pe cerul nopții, imediat după asfințit. În acest moment, ea este mai puternică decât toate mai puțin 20 de stele de pe cer.