Cum să fii mai productiv la locul de muncă – metode la îndemâna ta

Foto: Shutterstock

Într-o lume dură, competitivă și dinamică, adaptabilitatea și productivitatea sunt unele dintre cuvintele cheie când vine vorba despre a avea un job satisfăcător atât din punct de vedere financiar, cât și din perspectivă profesională.

Productivitatea te ajută să fii motivat și un angajat valoros nu doar pentru compania la care lucrezi, ci și pentru alți angajatori care pot avea o ofertă mai bună pentru tine, atunci când decizi să-ți schimbi locul de muncă. 

Cum nu este deloc ușor să menții un ritm accelerat în fiecare zi, descoperă în cele ce urmează câteva metode prin care poți fi mai productiv la birou, indiferent de situațiile punctuale cărora trebuie să le faci față ori de contextul economic general sau cel personal.

Ia-ți pauze atunci când ai nevoie

Numeroase studii psihologice au demonstrat de-a lungul timpului că pauzele sau mini vacanțele sunt metode eficiente de creștere a productivității muncii. Aceasta, pentru că dacă este vorba despre o situație critică, o scurtă pauză înseamnă detensionare, astfel încât să poți lua deciziile corecte, iar în cazul unui proiect de succes pe care tocmai l-ai terminat, o scurtă vacanță funcționează ca o recompensă binemeritată pentru efortul depus. În ambele cazuri, vei relua munca fiind mai motivat ca oricând să continui ce făceai inițial. Este foarte important însă să iei aceste pauze, mai scurte sau mai lungi, exact atunci când ai nevoie de ele și nu să amâni momentul.

 

Prin urmare, ia-ți câteva zile libere, indiferent că sunt în mijlocul săptămânii sau le poți lega de weekend și mergi într-un scurt concediu în care să vizitezi, de exemplu, obiectivele turistice din Brasov și din împrejurimi sau alte locuri din țară în care nu ai mai fost de multă vreme sau pe care nu le-ai văzut niciodată. Apoi, când simți că stresul te copleșește, fă o pauză de 5-10 minute și încearcă să te relaxezi. Dacă ai posibilitatea, fă o mică plimbare în aer liber. Totodată, nu uita de sănătatea ta și că, pentru a fi eficient, este esențial să respecți pauzele de masă, indiferent de volumul de muncă. Adoptă o dietă echilibrată, hidratează-te bine, fă mișcare cel puțin 30 de minute zilnic și asigură-te că dormi cel puțin 7 ore pe noapte.

Asigură-te că ești un angajat valoros

Ca să fii productiv, trebuie să te concentrezi asupra proiectelor care ți-au fost încredințate și să analizezi foarte bine care sunt prioritățile pe termen scurt, mediu și lung, astfel încât să duci la bun sfârșit toate sarcinile pentru care ești responsabil. Cum nu știi niciodată ce schimbări se pot produce în plan economic, iar ideea de a ieși la pensie din același loc în care ai fost angajat inițial nu mai e de mult timp realistă, riscul de a rămâne fără un job stabil este un factor de stres care îți poate afecta calitatea muncii. 

 

Una dintre cele mai eficiente variante pe care le ai la dispoziție ca să diminuezi efectele acestui tip de stres este să te asiguri că ești un angajat valoros atât pentru compania la care lucrezi, cât și pentru altele unde ai putea să-ți găsești oricând un alt loc de muncă. Așadar, participă la cursuri de formare profesională și de perfecționare, citește tot ce este nou în domeniul tău de activitate, mergi la conferințe în țară și în străinătate și construiește-ți relații cu oameni care la un moment dat te-ar putea ajuta. Cu cât ești mai bine pregătit profesional, cu atât șansele tale de a obține o promovare sau de a găsi un job mai bun în altă parte cresc. 

Menține un echilibru între viața personală și serviciu

Cercetarile psihologice au arătat de-a lungul timpului că atunci când nu există un echilibru între viața personală și cea profesională pot să apară anumite efecte negative asupra productivității muncii tale, cum sunt scăderea satisfacției a ceea ce faci, lipsa dorinței de a te mai implica în proiecte noi sau de a avea inițiative, accentuarea unor stări de anxietate, chiar depresie. 

În condițiile în care noile tehnologii s-au dezvoltat cu o viteză uluitoare și ne invadează, practic, viața personală, linia dintre task-urile de serviciu și activitățile din timpul tău liber este foarte fină. Poți controla situația impunându-ți câteva reguli simple. De exemplu, fă-ți un obicei ca atunci când ești acasă să nu îți mai deschizi laptopul pentru a rezolva problemele neterminate de la muncă, organizează-ți obiectivele zilnice, astfel încât să le termini în timpul programului de lucru, închide notificările de la mail sau alte canale de comunicare care țin de serviciu și încearcă să te detașezi de toate grijile care țin de job. Reține că organismul are nevoie să se refacă, pentru ca a doua zi să ai resursele necesare ca să faci față noilor provocări. Asigură-te că înainte de culcare faci lucruri care te relaxează, cum ar fi să citești o carte, să asculți muzica preferată ori să revezi fotografii și filmulețe din vacanțe.

Adoptă o atitudine pozitivă

O altă metodă eficientă și la îndemâna ta pentru a fi productiv la locul de muncă este să adopți o atitudine pozitivă, chiar și în situațiile tensionate. Productivitatea înseamnă, printre altele, a te concentra asupra soluțiilor pentru rezolvarea problemelor inevitabile care apar, nu asupra faptului că lucrurile nu au mers din prima așa cum ți-ai fi dorit. Construiește-ți mereu un plan B și fii un om de echipă. Cere ajutorul atunci când nu știi ceva și învață de la ceilalți să fii azi mai bun decât ieri. De asemenea, dacă ai posibilitatea de a lucra și în alte spații decât biroul în sine, alege ca, din când în când, să lucrezi în aer liber.

Atunci când munca ta e productivă, ai pe de-o parte satisfacția că ai îndeplinit cu succes toate proiectele care ți-au fost încredințate și, pe de alta, capeți încredere în forțele proprii. Nu este ușor să menții întotdeauna același ritm, însă apelând la anumite metode, cum sunt și cele de mai sus, poți fi eficient chiar și atunci când ai impresia că nu poți face față provocărilor. 

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.