Cum să cheltui mai puțini bani și să faci economii

Foto: Unsplash.com

Dacă niciodată nu ai reușit să faci economii și în dicționarul ilustrat, la adjectivul „cheltuitor” ar putea fi pusă o fotografie cu tine, eventual cu câteva plase de cumpărături, ai putea să faci câteva schimbări, dacă îți dorești.

Nu o poți da dintr-o extremă într-alta, ca dintr-un mare cheltuitor să devii un zgârcit și să îți calculezi fiecare leu, însă, există soluții pentru a alege o cale echilibrată. Poți să îți faci din tehnologie un aliat, astfel încât să îți gestionezi eficient bugetul.

 

Iată câteva sfaturi de care poți ține cont și care, cu siguranță, te vor ajuta, dacă vrei să faci o schimbare. Este tot mai vehiculată ideea în psihologie că ai nevoie de trei săptămâni pentru a deprinde un nou obicei, astfel încât, după acest interval, acesta să se transforme în automatism. Cu alte cuvinte, să începi să economisești bani ca și cum ai fi făcut asta dintotdeauna.

 

Aplicație online

Dacă vrei să-ți gestionezi eficient bugetul personal, fără a avea deloc un spirit de economist, poți folosi o aplicație pentru administrarea bugetului. Este intuitiv de folosit și, în plus, nu trebuie decât să o descarci pe telefonul tău Android sau iPhone. Totodată, o poți accesa la orice oră, de oriunde. Eviți astfel și penalizările, pentru că vei afla la timp când trebuie să plătești ratele și facturile. 

 

Printre cele mai cunoscute, cu cele mai multe review-uri pozitive sunt: My Wallet, CashControl, Money Manager, Mint, CashBase, Spendee, Expense IQ, Pocket Budget, MoneyWise, By Budget. Totodată, impune-ți ca, o dată pe săptămână sau pe lună, să pui o anumită sumă de bani deoparte și să îi depui într-un depozit online. Pentru a nu resimți această acțiune ca pe un supliciu, setează-ți un obiectiv, de exemplu, ca după un an să îți schimbi mașina sau să te răsfeți într-o vacanță.

 

Pachet de acasă și evenimente gratuite

Chiar dacă subestimezi acest fapt, plata zilnică a prânzului la job are un impact destul de serios asupra bugetului, mai ales dacă nu aveți o cantină a angajaților. Poți să îți faci cumpărăturile o dată pe săptămână dintr-un supermarket, să listezi tot ceea ce crezi că ai avea nevoie și să îți aduci pachet cu tine. 

 

Te va costa semnificativ mai ieftin, nu vei trișa dacă ții vreo dietă și vei mânca ceea ce tu ai chef. Totodată, ar fi păcat să locuiești într-o metropolă multiculturală și să nu profiți de spectacole, concerte, filme, festivaluri. Poți să intri pe o rețea de socializare pe un grup care agreghează astfel de evenimente gratuite. Acolo unde acest lucru nu este posibil, te poți înscrie ca voluntar.

 

Shopping online și outleturi 

În privința hainelor, așteaptă mereu reducerile de sezon sau fă-ți cumpărăturile online, acolo unde promoții de tip „Black Friday” sunt frecvente. Dacă ai timp, poți să umbli și prin outleturi, unde vei găsi haine de calitate, de brand, la prețuri mai mult decât accesibile. În contextul actual, evită să mergi la SH-uri, din considerente de igienă și distanțare socială. 

 

În concluzie, dacă vei vrea, vei putea să devii mai puțin cheltuitor fără a face prea mari sacrificii și acționând strategic.

 

Sursă foto: unsplash.com

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.