Cum să călătorești cu copilul în mașină. Câteva reguli simple

Cum să călătorești cu copilul în mașină. Foto: Pixabay

Cum să călătorești cu copilul în mașină. Educația rutieră este vitală, mai ales că șoselele din România sunt printre cele mai periculoase din Europa. Scaunul auto pentru copil nu este un moft, ci o necesitate.

Iată câteva reguli pe care trebuie să le respecți atunci când călătorești cu copilul în mașină.

Potrivit Codului Rutier, copiii cu vârsta mai mică de 12 ani sau cu înălţimea mai mică de 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta mai mică de trei ani se transportă numai în dispozitive de reţinere omologate.

Copiii mai mici de 12 ani nu au voie pe scaunele din față! Nu se face abatere de la această regulă nici dacă micuțul este ținut în brațe de o persoană majoră.

Cei care încalcă dispozițiile de mai sus riscă amenzi, însă, mai grav, pun în pericol viața copiilor. Șansele de supraviețuire în caz de accident ale unui copil care nu este transportat corespunzător sunt foarte mici.

Cum să călătorești cu copilul în mașină. Câteva reguli simple

Scaunelele se fixează pe bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranță a mașinii. Scaunele pentru copiii se aleg în funcție de vârsta și mărimea copilului. Pentru bebeluși sau copii mici sunt recomandate scaune care se fixează cu spatele la direcţia de mers a maşinii.

Copiii cu greutatea cuprinsă între 9 și 18 kilograme pot sta pe scaune care se fixează cu fața la direcția de mers, în timp ce odraslele de până la 36 de kilograme, cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, pot fi așezați în scaune înălțătoare.

Greșeli de evitat când transporți copilul cu mașina

Când montați scaunul auto pentru copil în mașină, asigurați-vă că acesta nu se mișcă mai mult de 2-3 centimetri. Îl puteți smuci cu tărie pentru a verifica acest lucru. Veți evita astfel riscul, ca în caz de coliziune, acesta sa se desprindă din locul în care este fixat.

Evitați scaunele auto pentru copii la mâna a doua. Dacă, totuși, optați pentru această variantă, verificați ca scaunul să nu fie mai vechi de cinci ani, să aibă instrucțiunile de folosire, să fie într-o condiție bună și să nu fi fost implicat în vreun accident.

Mare grijă și la curele. Acestea trebuie strânse foarte bine în suporturile lor. Dacă suporturile sunt așezate greșit, curelele pot aluneca, iar copilul nu va mai fi protejat. O simplă frână mai puternică îl poate apoi arunca de la locul lui.

Nu ignorați instrucțiunile de utilizare! Instinctul dumneavoastră, cu toate că este bine intenționat, poate duce la tragedii dacă nu este completat de o informare corectă.

Alegeți un scaun pentru copil care este compatibil cu mașina dumneavoastră. Dacă transportați copilul pe un scaun așezat în locul din dreapta-față, nu uitați să dezactivați air-bag-ul. În caz de accident acesta poate pune serios în pericol viața micuțului.