Cum s-a salvat un pasager din avionul prăbușit: „Mi-am desfăcut centura și am văzut o lumină”

avion prăbușit pakistan supraviețuitor
Foto: Captură YouTube

Unul dintre supraviețuitorii accidentului aviatic din orașul Karachi din Pakistan a povestit pentru BBC cum a reușit să se salveze.

Pasagerul Muhammad Zubair este unul dintre supraviețuitori. În acest moment se crede că cel puțin două persoane au reușit să se salveze când avionul Airbus A320 al companiei aeriene de stat Pakistan International Airlines ce s-a prăbușit vineri, 22 mai, într-o zonă rezidențială din orașul Karachi.

Aeronava Airbus A320 transporta 91 de pasageri și 8 membri ai echipajului, de la Lahore la Karachi.

Autoritățile au anunțat că, până acum, au fost confirmate 97 de decese. Însă nu se știe câți dintre cei decedați au fost în avion, și câți în casele peste care s-a prăbușit acesta.

Deocamdată, cauza accidentului nu este cunoscută. Se știe că, după o încercare de aterizare eșuată, pilotul a anunțat o defecțiune tehnică, iar apoi a emis un semnal de ajutor. Potrivit presei din Pakistan, care a publicat înregistrarea unei discuții dintre turnul de control și pilot, acesta din urmă a anunțat că a „pierdut motoarele”. Persoana din turnul de control l-a întrebat dacă poate realiza o „aterizare pe burtă”, însă pilotul a răspuns „mayday, mayday, mayday”.

Zubair, care a suferit numai răni ușoare, a povestit că avionul a încercat să aterizeze și s-a prăbușit după 10-15 minute.

„Nimeni nu și-a dat seama că avionul e pe cale să se prăbușească; aeronava zbura lin”, a spus el.

Bărbatul și-a pierdut cunoștința în urma impactului. Când și-a revenit, a spus că auzea „țipete din toate direcțiile. Copii și adulți. Vedeam doar foc. Nu puteam să văd oamenii – doar le auzeam țipetele”.

„Mi-am desfăcut centura de siguranță și am văzut o lumină – m-am dus spre lumină. A trebuit să sar cam 3 metri ca să mă salvez”, a mai povestit Zubair.

Un alt pasager care a supraviețuit este Zafar Masud, președintele Băncii din Punjab. Atât el, cât și Zubair, se aflau pe locuri în partea din față a avionului.

Avionul s-a prăbușit într-o zonă rezidențială, iar mai multe case au fost distruse.

„Aproape 4 case s-au prăbușit complet, era atât de mult foc și fum. Sunt cu toții vecinii mei, e îngrozitor”, a povestit un martor ocular pentru BBC.

Accidentul din Pakistan s-a petrecut la doar câteva ore după ce se reluaseră zborurile comerciale în această țară, după suspendarea lor din cauza pandemiei de coronavirus.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.