Cum poți obține ușor fonduri europene nerambursabile

Foto: Pixabay

Fondurile europene pot ajuta o firmă aflată la început de drum să se dezvolte. Dacă doriți să beneficiați de fondurile europene nerambursabile, acest articol vă va ajuta.

România are dreptul la câteva zeci de miliarde de euro prin cinci fonduri structurale: Dezvoltare Regională, Dezvoltare Rurală, Social, Coeziune și Mediu.

Dintre acestea, aproximativ 3 miliarde de euro reprezintă fonduri europene destinate firmelor mici și mijlocii.

Pentru a avea șanse cât mai mari de a obține fonduri nerambursabile este o idee bună să apelați la o firmă de consultanță. Aveți nevoie, în primul rând, de un plan de afaceri, dar și de o strategie de investiție în corcondanță cu realitatea economică.

Chiar dacă firma dumneavoastră nu se încadrează în niciun program, mai ales că în unele domenii fondurile alocate pentru exercițiul financiar 2014-2020 s-au epuizat, puteți opta pentru diversificarea activității.

Fondurile nerambursabile vin la pachet cu multe condiții. Este important de știut că majoritatea schemelor de finanțare prevăd ca beneficiarul să facă investiția cu banii proprii și abia apoi să primească subvenția.

Mai mult, beneficiarul trebuie să contribuie cu 30% din valoarea totală a proiectului, sumă pe care o poate asigura dintr-un credit sau din surse proprii.

Pentru a obține prefinanțarea de până la 35% din valoarea eligibilă a proiectului, firma trebuie să parcurgă mai mulți pași, similari celor pentru obținerea unui credit.

Cum să accesezi fonduri nerambursabile

În primul rând, trebuie să apelați la organismul intermediar aferent programului pentru care aplicați, pentru informații. Ghidul solicitantului vă va oferi multe lămuriri.

Aici găsiți criteriile de eligibilitate și puteți începe întocmirea documentației pentru dosarul de finanțare.

După depunerea dosarului, care va cuprinde planul de afaceri și celelalte documente solicitate, acesta va fi evaluat și, dacă va fi acceptat, trebuie semnat contractul de finanțare.

Programele de finanțare europeană prevăd o perioadă de implementare. După depunerea cererii de rambursare, fondurile europene sunt obținute într-o perioadă de cel mult 80 de zile.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.