Cum îți creezi un buget lunar?

Crearea unui buget este foarte importantă, mai ales în contextul în care anul 2022 a venit cu creșteri semnificative la diverse categorii de servicii, precum energie, alimente și chiar sănătate. Așadar, dacă vrei să îți controlezi cheltuielile și să îți îndeplinești obiectivele financiare, vei avea nevoie de un control precis al finanțelor.

Pentru multe persoane, cuvântul buget înseamnă economii, însă un plan financiar nu trebuie să fie restrictiv pentru a fi eficient. Este esențial să știi care îți sunt veniturile și care sunt plățile obligatorii lunare, cu întreținerea și facturile pentru utilități, iar apoi să completezi cu micile tale plăceri. Dar cum procedezi pentru a stabili un buget? Și cum rămâi motivat să-l respecți? Următorii pași îți pot fi de folos în construirea unui plan lunar.

Notează venitul net

Primul pas în crearea unui buget este identificarea sumelor de bani pe care le câștigi lună de lună. Este esențial să reții că uneori este foarte ușor să supraestimezi ceea ce îți poți permite gândindu-te la salariul total, fără să scazi toate plățile pe care le ai de realizat. Așadar, nu uita să scazi impozitele, asigurările de sănătate și alte taxe.

Urmărește cheltuielile

Este util să urmărești și să clasifici fondurile, astfel încât să știi unde să faci ajustări. Acest lucru te poate ajuta să identifici unde se fac cele mai multe plăți. Începe cu facturile lunare obișnuite, utilități sau plăți pentru mașină, precum inspecția tehnică periodică sau asigurarea auto. Pentru cea din urmă te poți folosi de o aplicație care te va ajuta să afli suma exactă, mai ales că anul acesta au apărut modificări în privința tarifelor. Astfel, ai posibilitatea să știi necesarul de bani apelând la un calculator asigurare auto. Apoi, completează cu sumele variabile, cele care se pot schimba de la o lună la cealaltă, cum ar fi alimente, benzină, medicamente și, desigur, divertisment.

Stabilește obiectivele

Pentru un plan reușit, gândește-te ce îți dorești să obții pe termen scurt și lung – un fond substanțial de rezervă, finanțe pentru următoarea vacanță, o mașină nouă, educația copilului sau pensie. Stabilirea priorităților te va ajuta să reduci anumite cheltuieli și să-ți atingi mai repede obiectivele, precum o călătorie exotică sau reducerea datoriilor de pe cardul de credit.

Renunță la anumite obiceiuri

După ce ai terminat de bugetat facturile și celelalte îndatoriri lunare, este momentul să începi să vezi de unde ai putea economisi astfel încât să investești în obiectivele tale. Așadar, poate ar trebui să faci o listă cu „plăceri nevinovate” și să observi la care dintre ele ai putea renunța. Poate la filmul săptămânal la cinematograf, la comenzile de haine sau la ieșirile la restaurant cu prietenii.

Folosește o aplicație

În zilele noastre, tehnologia poate fi un bun prieten pentru organizarea ta economică lunară. Există foarte multe aplicații gratuite care îți vor aminti ceea ce ai cumpărat, cât ai cheltuit pentru fiecare categorie (alimentație, educație, divertisment și sănătate) și îți poți seta pentru fiecare din cele enumerate o limită. Aplicația va avea grijă să te anunțe în momentul în care ești aproape de limita stabilită.

Reține faptul că menținerea unui buget va funcționa doar dacă ești sincer atât cu privire la venituri, cât și la cheltuieli. Dacă situația ta financiară este bună, încearcă să aplici regula 50/30/20. Mai exact, 50% din buget reprezintă cheltuielile esențiale, 30% cele neesențiale, iar 20% ar trebui să reprezinte economii și achitarea datoriilor.

Sursa foto: Shutterstock