Cum ieși dintr-o situație financiară dificilă

Foto: Pixabay

Sunt multe motivele pentru care poți ajunge într-o situație financiară delicată, dar la fel de multe sunt și soluțiile prin care te poți redresa. Indiferent care este motivul care te-a pus într-o conjunctură financiară dificilă, există soluții care te pot ajuta să faci față situației.

Trebuie îndeplinită o singură condiție: să nu-ți plângi de milă și să te mobilizezi pentru a depăși momentul critic în care te afli.

Nu pierde timp, nu amâna

Mulți oameni aleg să aștepte o soluție salvatoare sau să amâne rezolvarea unor complicații financiare. Problemele legate de finanțe nu se rezolvă niciodată atunci când le ignori, ba chiar din contră, se agravează. Așa că cea mai simplă strategie pentru a începe rezolvarea unei situații critice este să o conștientizezi și să cauți calea de ieșire. 

 

Una dintre cele mai bune variante, care dă rezultate aproape de fiecare dată, este discuția deschisă cu creditorii tăi. Interesul lor este acela de a-și recupera banii, deci este foarte posibil ca ideile salvatoare să se afle chiar la ei. Uneori, un credit ipotecar poate să fie varianta care te poate scoate din încurcătură, atâta vreme cât dificultățile în care te afli vin din cauza faptului că nu ai lichidități. Soluția este una foarte bună dacă vei aplica cea mai simplă lecție de economie: banii împrumutați trebuie folosiți pentru a-i pune să producă bani! Asta înseamnă investiții eficiente, producție sau un plan de afaceri care să aducă garantat profituri. 

Schimbă-ți strategia financiară

Dacă veniturile tale veneau doar din salarii, poate că este momentul să faci pasul decisiv și să pornești o mică afacere. Un plan de business mic, dar foarte bine gândit, și alegerea unor domenii de activitate care au dat mereu rezultate bune pot fi soluții care să te ajute să faci bani și să ieși din complicațiile financiare în care te afli. Nu căuta un plan perfect. Nu există! 

 

Ai putea încerca să oferi servicii de transport, să pui rapid pe picioare o mică afacere de familie cu mâncare gătită sau dulciuri făcute în casă, poți crește prepelițe (dacă ai spațiu, este foarte simplu), ai putea face o ciupercărie sau o mică firmă de curierat. Indiferent ce alegi, mergi pe soluții simple și rapide care oferă servicii. Sunt cele care funcționează mereu indiferent de concurență.

 

Pe de altă parte, fă o evaluare onestă și pragmatică a cheltuielilor, fie că sunt cele ale familiei, fie că sunt cele legate de afacere. Există mereu soluții pentru reducerea acestora. În familie, renunțarea la unele cheltuieli (pentru telefonie, abonamente la sală etc.) sau la unele obiceiuri (a mânca doar în oraș, de exemplu, în loc să faci mâncare acasă), sunt variante simple. Dacă este vorba despre o afacere, externalizarea unor servicii sau reorientarea către opțiuni mai ieftine (există mereu) poate aduce economii.

Caută parteneri

O mică afacere poate să fie rapid profitabilă dacă vei cauta parteneri care să aibă nevoie de ceea ce oferi. Parteneriatul este mereu o afacere bună atâta vreme cât implică interes reciproc real și onestitate. Colaborarea poate avea orice formă și sunt șanse să ducă la creșterea profiturilor.

 

Evident, orice parteneriat implică și riscuri, dar într-o oarecare măsură tot ceea ce facem, în fiecare moment, presupune și un anume risc. Cu toate acestea, mergem mai departe cu mașina, ne urcăm în avioane și așa mai departe. Ai prins ideea: fără risc nu poate exista câștig! 

Caută investitori

Banii au nevoie de idei bune pentru a se înmulți, iar ideile bune au nevoie de bani pentru a fi puse în practică. Dacă ești în poziția celui care are soluții bune, caută investitori. Convinge-i cu argumente foarte simple și demonstrează-le că ideile de afaceri pe care le ai sunt de succes și pot aduce beneficii. Niciun investitor adevărat nu va ignora o idee bună! 

Adaptează-te rapid

Unul din secretele afacerilor de succes, fie ca sunt mici sau mari, este capacitatea antreprenorilor de a se adapta rapid la cerințele pieții. Este greșit să perseverezi într-un demers care nu produce, iar reorientarea rapidă evită pierderile. Nu căuta soluții inedite, căci variantele de succes ale altora pot să fie soluții bune și pentru tine. Cu cât productivitatea ta este mai armonizată cu obiectivele afacerii, cu atât utilizarea banilor este mai eficientă.

Folosește tehnologia

Ia în considerare tehnologia și utilizează un software de contabilitate online sau de gestionare a proiectelor, inclusiv un asistent virtual, pentru că sunt utile și aduc economii pe termen lung. Te pot ajuta să eviți facturarea manuală, care produce erori, vei ști exact care sunt fondurile de care dispui și asta te va transforma într-un veritabil profesionist.

 

Un moment delicat din punct de vedere financiar este neplăcut, dar dacă vei privi situația dintr-o altă perspectivă, este foarte posibil ca ea să fie imboldul de care aveai nevoie pentru a demara proiecte care să-ți aducă stabilitate și beneficii pe termen lung. 

 

Sursa foto: pixabay.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.