Cum arată cererea pe care trebuie să o completeze părinții ca să primească zile libere plătite când copiii fac școală online

model cerere zile libere plătite părinți școala online
Foto: Monitorul Oficial / AmrThele / pixabay.com

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial modelele de cerere pe care trebuie să le completeze părinții care sunt nevoiți să stea acasă cu copiii mai mici de 12 ani odată ce aceștia au început să facă școală online din cauza pandemiei de coronavirus. Prin completarea acestor cereri, părinții beneficiază de zile libere plătite.

Ordonanța de Urgență nr. 110 din 2 octombrie 2021 stabilește că:

(1) Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor cu vârsta de până la 12 ani inclusiv, precum și pentru părinții care au în întreținere copii sau adulți cu handicap cuprinși într-o formă de învățământ, respectiv înscriși în cadrul unei unități de învățământ preuniversitar, inclusiv de educație timpurie antepreșcolară, denumite în continuare unități de învățământ.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică pe perioada stării de alertă și după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2021-2022, fără a se include vacanțele, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența fizică a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși.

(3) Prevederile alin. (1) se aplică părinților care îndeplinesc în mod cumulativ următoarele condiții:

a) fac parte din categoriile prevăzute la alin. (1);

b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere sau, după caz, părintele care solicită acordarea de zile libere se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

c) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemuncă.

Modelele de cerere au fost publicate vineri, 8 octombrie, în Monitorul Oficial. Le găsiți mai jos, precum și la paginile 6 – 8 din document:

Monitorul Oficial Partea I Nr. 964 by Andreea Dogar on Scribd

Foto: AmrThele / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.