Cum alegi tipul de încălzire potrivit locuinței tale

E greu să-ți imaginezi casa fără încălzire, mai ales în plină iarnă! Există mai multe soluții de încălzire și unele vor fi mai potrivite nevoilor tale decât altele: încălzire centrală, electrică, pe gaz sau solară. Există sisteme de încălzire din ce în ce mai eficiente energetic, perfecte pentru a-ți asigura confortul. Reține că deja se ia în calcul eliminarea încălzirii cu lemne în termen de zece ani, pentru a fi înlocuită cu soluții mai ecologice. Pentru a te ajuta, iată câteva sfaturi care te pot ajuta să alegi ce tip de încălzire este cel mai potrivit pentru locuința ta.

Ce sistem de încălzire să aleg?

Alegerea unui sistem de încălzire se bazează pe mai multe criterii, în funcție de diferitele tale nevoi, dar și de problemele locuinței tale. Iată principalele criterii de luat în considerare atunci când vei face o alegere:

  • Instalare: încălzirea pe gaz, ulei și lemne necesită o centrală. Instalarea acesteia presupune un cost semnificativ, care va include instalarea dispozitivului și crearea unei rețele de conducte. O pompă de căldură, un sistem de încălzire pe biomasă, dar și cel solar sunt la fel de costisitoare, deoarece sunt dispozitive mai complexe din punct de vedere tehnologic. Pe de altă parte, instalarea unor convectoare electrice sau a unor calorifere din aluminiu reprezintă o soluție mai ieftină și foarte simplă, dar și mai practică pentru un apartament de la bloc.
  • Eficiență: încălzirea electrică are particularitatea de a porni foarte repede. Cu toate acestea, durata încălzirii este limitată, spre deosebire de încălzirea pe gaz, ulei sau lemne, unde căldura este omogenă și se menține pe tot parcursul zilei. 
  • Utilizare: aparatele dotate cu sistem electric de încălzire sunt cele mai ușor de utilizat și cele mai practice, datorită diverselor opțiuni prezente, precum reglare, programare, temporizatoare etc., în funcție de modelul ales.
  • Depozitare: încălzitoarele electrice, pe gaz, solare și cu pompă de căldură nu au nevoie de spațiu de depozitare, spre deosebire de încălzirea cu lemne și biomasă. 
  • Estetică: încălzitoarele electrice sunt cele mai estetice datorită unor opțiuni variate de design și culori.

Sisteme de încălzire disponibile 

Încălzire electrică

Presupune o gamă largă de dispozitive, precum convectoare, panouri radiante etc. Acestea au avantajul de a fi mai puțin costisitoare, ușor de instalat, de folosit, de reglat și programat. Au și unele dezavantaje: fiind foarte consumatoare de energie, factura de energie electrică poate fi cu 20 până la 25% mai mare decât în cazul gazului. Este ideală pentru case mici, foarte bine izolate. Cu toate acestea, noile încălzitoare electrice consumă mult mai puțină energie decât modelele anterioare.

Încălzire pe gaz

Este, fără îndoială, un tip mai economic și mai ecologic decât electricitatea. Este o metodă eficientă de încălzire foarte rapidă și pentru o perioadă lungă de timp. Totuși, în funcție de lucrările necesare, instalarea unei centrale pe gaz poate fi costisitoare. În plus, locuința ta trebuie să aibă acces la rețeaua de gaze a orașului.

Încălzire cu combustibil lichid

Difuzează rapid o căldură uniformă care va dura toată ziua. Este o alternativă bună dacă nu ai acces la o rețea de gaze. Din păcate, aceasta nu este cea mai economică soluție, costul de instalare este mare, iar prețul combustibilului continuă să crească.

Încălzire pe lemne

Este o metodă de încălzire foarte ecologică, cu putere calorică mare, iar prețul lemnului de foc variază puțin.

Încălzire solară

Principalul avantaj este utilizarea energiei gratuite și foarte ecologice. Cu toate acestea, instalarea este foarte costisitoare și cu siguranță vei avea nevoie de un încălzitor de rezervă, care să compenseze discrepanțele dintre cerințele de căldură și producția realizată.

Pompa de căldură

Aceasta folosește principiul energiei geotermale, restabilind mai multă energie decât cea consumată, cu excepția cazului în care este foarte frig, iar randamentul este mai scăzut. Prin urmare, este posibil să fie necesară adăugarea unui încălzitor suplimentar. Acest sistem este mai puțin poluant decât încălzirea electrică, mai economic de utilizat și poți încălzi sau răci mai multe camere din casă. 

Încălzire cu biomasă

Biomasa valorifică energia eliberată de materia organică de origine animală sau vegetală. Metoda de încălzire funcționează prin ardere, este mai puțin poluantă decât combustibilii fosili și prețul ei variază puțin.

Oricare ar fi alegerea ta, o bună izolare a casei tale este esențială pentru ca sistemul de încălzire ales să funcționeze la nivel optim. Așadar, nu ignora acest aspect înainte de a instala tipul de încălzire potrivit nevoilor tale.

Sursa foto: Shutterstock