Cum alegi șervețelele umede potrivite pentru bebeluși. Unele pot fi toxice pentru cei mici

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Îngrijirea unui nou născut presupune multă atenție, dar și achiziționarea de diferite accesorii necesare pentru igienă. Pe lângă scutece, se utilizează de către părinți și șervețele umede. Acestea însă pot avea diferite probleme și pot sa-i afecteze pe micuți.

Tocmai din acest motiv, vă prezentăm principalele substanțe pe care nu trebuie să le conțină șervețelele umede utilizate la îngrijirea bebelușilor.

Recomandările medicilor pediatri

Atunci când se achiziționează șervețele umede, medicii pediatri recomandă ca acestea să nu conțină următoarele substanțe, dacă sunt utilizate pentru bebeluși: alcool, parabeni, ftalați, fenoxietanol, propilen glicol, glicerină, polietilen glicol, coloranți, alergeni, săpun, parfum.

Șervețelele umede parfumate pot avea peste 200 de ingrediente în compoziție, ascunse sub această denumire generică de „parfum”. Cele mai multe produse indică doar cuvântul „parfum” în lista ingredientelor însă producătorul e obligat să pună la dispoziția publicului informații complete privind compozițiile parfumanților și substanțele aromatice.

Acest parfum al șervețelelor umede poate cauza migrene, amețeală, iritații ale pielii, hiperpigmentare dar și tuse violentă și chiar vomă, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care consumatorii sunt sfătuiți să evite pe cât posibil produsele destinate bebelușilor ce conțin parfumuri.

Mai mult, un studiu făcut pe produsele din România a constatat că 85% dintre cele analizate conțin glicerină, iar glicerolul are un nivel foarte redus de toxicitate atunci când e ingerat și folosit ca aditiv alimentar, însă nu e recomandat pentru bebeluși. 76% dintre produse conțin polietilenglicol, care este un compus ce are o toxicitate redusă dar e folosit pe scară largă în scopuri comerciale, industriale, chimice și medicale.

68% dintre șervețelele umede existente pe piață conțin parfum iar legislația nu obligă producătorii la indicarea substanțelor din parfum decât când acestea fac parte din anumite clase de toxicitate și care trebuie să respecte anumite precauții în utilizare.  Chiar și așa, substanțele ce se regăsesc în parfum pot fi extrem de diverse și pot avea potențial negativ asupra sănătății.

65% dintre șervețelele umede conțin acid citric care în principiu nu este nociv și e chiar bun pentru sănătate, însă în unele situații poate duce la înroșirea pielii și la o durere redusă a locului de contact.

Parabenii sunt și ei regăsiți în 14% dintre produsele de pe piață, însă unele studii au arătat că ar putea avea efecte negative asupra sănătății.  O parte a acestora e interzisă complet dar alții sunt permiși, cu atenționări speciale în privința produselor destinate copiilor sub 3 ani.

Atenția sporită pentru alegerea unor șervețele umede destinate bebelușilor este necesară pentru că există un potențial nociv foarte mare.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.