Culoarea anului 2017. Un simbol al noului început

Culoarea anului 2017 este greenery
Culoarea anului 2017 este greenery

În fiecare an, Institutul Pantone alege nuanța sau culoarea ce va influneța lumea modei, industria design-ului interior și domeniul produselor de make-up. Culoarea anului 2017 reprezintă „un nou început”.

Dacă în 2016 au fost două culori – roz cuarț și albastru serenity – anul acesta a fost aleasă una singură.

Vicepreședinta Pantone, Laurie Pressman, a anunțat că verdele crud al primăverii va fi culoarea anului 2017. În engleză culoare se numește „greenary” (pantone 15-0343).

„Culoarea aceasta aduce o notă răcoritoare şi impune nevoia de a explora, de a experimenta şi de a reinventa. Acest verde ne oferă speranţa că vom învăţa împreună pe fondul unui peisaj politic complex la nivel global”, spun reprezentanţii Pantone, despre culoarea anului 2017.

Pantone determină culoarea anului prin studierea tendinţelor modei şi prin studierea produselor deja existente, precum şi a celor care urmează să fie lansate. Predicţiile oferite de institut influenţează şi retailerii mondiali, precum şi designerii, care se adaptează standardelor. În 2015 culoarea aleasă de Pantone a fost Marsala, în 2014 a fost radiant orchid, iar în 2013 Pantone a declarat verde-smarald culoarea anului.

„Greenery” a fost aleasă dintr-o listă de zece culori din mediul înconjurător, care evocă o atmosferă tipică de primăvară, potrivit Știrile TVR.

Cele zece culori sunt: Niagara, Pale Dogwood, Primose Yellow, Greenery, Lapis Blue, Pink Yarrow, Flam, Kale, Island Paradise şi Hazelnut. Acestea, alături de verdele primăverii, vor da tonul în modă.

Greenery este și culoarea care a fost folosită în mișcarea sufragetelor la începutul scolului al XX-lea și în timpul protestelor din anii `60 și `70.

Mișcarea sufragetelor a reprezentat o mișcare de emancipare a femeilor din Anglia de la începutul secolului al XX-lea, al cărei scop a fost obținerea drepturilor politice pentru femei, în principal dreptul de vot. una dintre persoanele marcante fiind Emmeline Pankhurst.

De altfel, organizarea concretă a mișcărilor feministe și afirmarea socială încep cu adevărat odată cu mișcarea numită „a sufragetelor”, structură militantă activă în Statele Unite și în Anglia care-și propune denunțarea formelor de sclavie socială și obținerea unor schimbări juridice concrete.

Dreptul femeilor de a vota (acordat pentru prima dată în lume în Uruguay în anul 1912) este statuat în 1918 în Anglia, și în 1920 în Statele Unite; vor urma revendicări specifice, vizând drepturi salariale sau civice.