Culmea ”evaluării”: Tudorel Toader ar putea să semneze numirea lui Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al UE

Laura Codruț Kovesi FOTO: Adevarul.ro
Laura Codruț Kovesi FOTO: Adevarul.ro

După ce a reușit să o înlăture din funcția de procuror șef al DNA, Tudorel Toader, ministrul român al Justiției, ar putea să o numească pe Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al Uniunii Europene.

Comisia de selecție constituită la nivel european a transmis lista scurtă Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene, care trebuie să aleagă procurorul european, șeful Parchetului European.

Printre cele trei nume de pe lista scurtă este și cel al Laurei Codruța Kovesi.

Scrisoarea semnată de șeful comisiei de selecție, Ulrike Haberl-Schwarz, a fost adresată ministrului de Justiție al statului care asigură Președinția Consiliului UE, chiar Tudorel Toader.

Tudorel Toader a fost cel care a reușit să o dea jos pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA, după ce i-a trimis o evaluare negativă președintelui Klaus Iohannis, care a semnat decretul de revocare.

Decizia de numire a noului procuror-șef european va trebui luată de Parlamentul European și de miniștrii celor 28 de state membre UE, reuniți în Consiliul UE (formatul JAI).

Contracandidații procurorului român sunt Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Experții au votat această listă pe 1 februarie 2019, după ce au intervievat 11 candidați, care, la rândul lor, se calificaseră până la faza interviurilor, în cadrul unui proces de selecție mai lung.

Parchetul Uniunii Europene se luptă cu frauda împotriva finanțelor Uniunii Europene.