Criza din Ucraina. Joe Biden a anunțat „prima tranșă” de sancțiuni împotriva Rusiei

Harta Ucrainei și cele două regiuni separatiste Lugansk și Donețk
Harta Ucrainei și cele două regiuni separatiste Lugansk și Donețk

Președintele american Joe Biden a anunțat, marți seară, „prima tranșă” de sancțiuni pentru Rusia. Cea mai dură este tăierea posibilității de finanțare de la instituțiile financiare vestice sau de pe piețele de capital.

„Rusia a decis să rupă o bucată din Ucraina”, a afirmat Joe Biden, în prima sa apariție publică după anunțul Rusiei de recunoaștere a regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Biden a mai spus că Statele Unite sunt „pregătite” să impună Rusiei noi sancțiuni dacă aceasta îşi extinde agresiunea împotriva Ucrainei.

Și cele 27 state membre ale UE au aprobat, marți, un „pachet de sancțiuni” „în unanimitate” împotriva Rusiei, care „o va răni grav”.

S-a decis înghețarea averilor și interzicerea vizelor, care îi vor viza în special pe cei 351 de deputați ruși ai Dumei care a aprobat recunoaşterea independenţei teritoriilor separatiste.

„Sancțiunile vor viza și 27 de persoane și entități care contribuie la subminarea sau amenințarea integrității teritoriale a Ucrainei, a suveranității și a independenței acesteia”, a detaliat Josep Borrell, referindu-se la „acei actori din sectorul apărării care joacă un rol în invazia” țării, „cei care au lansat o campanie de dezinformare împotriva Ucrainei” și „băncile care finanțează oficialii ruși și alte operațiuni în aceste” teritorii separatiste.

Marți seară, președintele Vladimir Putin a ordonat desfășurarea de trupe în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, după ce le-a recunoscut ca fiind independente, accelerând criza de care Occidentul se teme că ar putea duce la un război major. Echipamente militare grele fără însemne au fost văzute deja în Donețk.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că „cea mai recentă invazie rusă amenință pacea, securitatea și prosperitatea Ucrainei și a comunității transatlantice”.

„Vom continua să cooperăm strâns cu dumneavoastră și vom rămâne în ton cu aliații și partenerii noștri pentru a încerca să găsim o modalitate de a preveni continuarea conflictului”, a mai adăugat Lloyd în timp ce îl primea pe ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba la Pentagon.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.