Crește valoarea tichetelor de masă

FOTO: ElasticComputeFarm/Pixabay.com
FOTO: ElasticComputeFarm/Pixabay.com

Guvernul urmează să aprobe creșterea valorii tichetelor de masă la 35 de lei începând cu 1 august. În acest moment acestea valorează 30 de lei. De asemenea, va mai exista și o creștere de la 1 ianuarie 2024, iar un tichet de masă va avea o valoare de 40 de lei.

„Astăzi creștem valoarea tichetelor de masă de la 30 de lei la 35 lei lunar începând cu 1 august și vom ajunge la 40 lei pe lună de la 1 ianuarie 2024. E un gest cât se poate de firesc ținând cont de inflația din acest an”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

În nota de fundamentare pentru această creștere se spune că prin liberalizarea preţurilor la energie ca măsură impusă la nivel internaţional şi european s-a generat o creştere fără precedent a preţului la energia electrică, gazele naturale, precum şi la combustibil care a avut impact atât asupra creşterii preţurilor la utilităţile publice pentru populaţie, precum şi asupra creşterii preţurilor la bunurile de consum, determinând în principal o scădere a puterii de cumpărare cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei.

Criza războiului din Ucraina a determinat la rândul său un impact puternic asupra preţurilor la bunurile de consum întrucât Ucraina este un mare producător şi exportator de cereale pentru Uniunea Europeană, iar odată cu declanşarea războiului aceste importuri, mai ales la cereale, s-au diminuat semnificativ astfel încât impactul asupra preţului la bunurile de consum destinate populaţiei a fost unul semnificativ.

„Prin lipsa adoptării unor măsuri concrete şi rapide s-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă”, se arată în document.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.