„Coronavirusul nu va dispărea. Realitatea este că acest virus e aici pentru totdeauna”

coronavirus covid-19
Foto: enriquelopezgarre / pixabay.com

Coronavirusul va fi printre noi pentru mulți ani de acum încolo și chiar și un vaccin este puțin probabil să îl elimine pentru totdeauna, susțin specialiștii.

Profesorul Jeremy Farrar din Marea Britanie s-a adresat Comitetului pentru Sănătate din Camera Comunelor a Parlamentului britanic și a spus că umanitatea va trăi cu acest virus „timp de decenii”, relatează BBC.

Jeremy Farrar, care este și consilier al Guvernului britanic, a spus că lumea va trăi cu COVID-19 pentru „foarte mulți ani de acum înainte”.

„Infecția nu va dispărea. Ea este acum o infecție umană endemică. Chiar dacă avem un vaccin sau tratamente foarte bune, umanitatea tot va trăi cu acest virus pentru foarte mulți, mulți ani… decenii de acum înainte”, a declarat el în Parlament.

Profesorul John Bell, de la Universitatea din Oxford, a declarat și el că este puțin probabil ca noul coronavirus să fie eliminat, în ciuda veștilor bune de la începutul acestei săptămâni, când a fost publicat primul studiu care a arătat că vaccinul de la Oxford declanșează un răspuns imunitar puternic al organismului.

„Realitatea este că acest agent patogen este aici pentru totdeauna, și nu va dispărea nicăieri”, le-a spus Bell membrilor Parlamentului.

„Uitați-vă cât de dificilă a fost eradicarea poliomielitei. Acest program funcționează de 15 ani și încă nu s-a încheiat. Așadar, infecția cu coronavirus va crește și va descrește, și vom avea ierni în care virusul se va activa”, a mai spus el.

„Este puțin probabil că vaccinul va avea un efect durabil, pe o perioadă foarte lungă de timp, așa că va trebui să avem un ciclu continuu de vaccinări. Eu cred că ideea că virusul va fi eradicat nu e realistă”, a continuat Bell.

Bilanțul la nivel mondial a sărit de 15 milioane de cazuri de coronavirus, iar numărul deceselor a depășit 600.000.

Foto: enriquelopezgarre / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.