Copilul român născut fără intestine va fi operat gratis în Statele Unite

marie_curie
La naștere, intestinele lui Andrei măsurau doar 10 centimetri. Băiatul este îngrijit la spitalul „Marie Curie”, din București. Foto: sonerg.ro

Andrei s-a născut aproape fără intestine și i-a uimit pe doctori prin simplul fapt că a reuşit să supravieţuiască. Acum, o operaţie în Statele Unite, care i-a fost oferită după ce presa internațională a preluat intens un articol al agenției Associated Press despre corupția din spitalele românești, l-ar putea transforma într-un copil fericit.

Născut la Tecuci, la 27 iulie, băiatul a ajuns în cele din urmă la spitalul „Marie Curie”, după ce părinţii au luat legătura cu doctorii bucureşteni.Băiatul s-a născut cu o greutate de 2,8 kilograme, însă, de la naştere, nu a luat decât un kilogram. De regulă, un copil de 8 luni cântăreşte cel puţin 7 kilograme.

Băiatul are acum opt luni, iar Universitatea Harvard şi câteva spitale din Boston s-au oferit să îl opereze. Doctorii vor încerca un complicat transplant de intestine, intervenţie medicală care nu poate fi realizată în Europa.

Sprijinul primit de Andrei a venit după ce, săptămâna trecută, agenţia Associated Press a prezentat povestea doctorului Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de nou-născuţi a spitalului „Marie Curie” din Bucureşti. Potrivit articolului, doctorul Cîrstoveanu se zbătea – şi, de multe ori, reuşea – să transporte copii români peste hotare, pentru operaţii. Astfel, doctorul evita sistemul medical românesc, corupt aproape în totalitate, un sistem în care doctorii nu iau bisturiul în mână dacă nu primesc mită.

Fotografiile AP, care îl prezintă pe Andrei în incubatorul său, au stârnit un val de simpatie pe Glob, iar doctorul care îl supraveghează pe copil spune că persoane din Europa şi SUA s-au oferit să contribuie pentru operaţie.

„Ofertele au apărut, în special din străinătate, de la o organizaţie non-guvernamentală şi de la Boston şi Harvard”, a spus Cîrstoveanu, citat de AP. „Acum, trebuit să întocmim actele, să contactăm părinţii [lui Andrei] şi să vedem care este cea mai bună opţiune pentru el”.

În mod normal, costul unei astfel de operaţii este de câteva sute de mii de dolari, o sumă enormă pentru familia de romi a lui Andrei. Fără operaţie, Andrei ar putea trăi maximum trei luni, crede Cîrstoveanu. „Băiatul are o nouă şansă. Dar operaţia trebuie făcută repede”, spune doctorul.

La „Marie Curie”, doctorul Cîrstoveanu supraveghează personal stare copilului. Asistentele îi iubesc enorm, unele dintre ele jucând la loterie în încercarea disperată de a strânge suma de bani necesară de minunea de care are nevoie Andrei. AP scrie că, totuşi, minunea s-a produs. Asistentele nu au câştigat la loterie, dar Andrei va fi operat.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.