Copil internat cu o boală rară de piele la Timișoara

Spitalul Victor Babeș Timișoara
Foto: Spitalul Victor Babeș Timișoara (Facebook)

Un copil în vârstă de 7 ani cu o boală rară a fost internat la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, iar medicii luptă pentru salvarea sa, au anunțat reprezentanții spitalului pe pagina de Facebook a instituției.

Copilul suferă de varicelă hemoragică, o maladie foarte rară. În cazul său, boala vine pe fondul unei afecțiuni oncohematologice.

Deosebirea majoră față de varicela „obișnuită” (cunoscută și sub denumirea de vărsat de vânt) este aceea că veziculele ce apar pe corp în boala infecțioasă devin hemoragice (sângeroase). Evoluția agravantă a bolii a fost foarte rapidă.

Potrivit medicilor, copilul a ajuns în spitalul din Timișoara prin transfer de la Spitalul Județean din Arad.

„Varicela hemoragică are un debut atipic. Cu toții știm că varicela se manifestă printr-o erupție pe piele, cutanată, sub formă de vezicule. Erupția apare inițial la nivelul pielii păroase a capului, după care se extinde pe tot corpul. În aceste vezicule este sânge. Astfel, apar echimozele cutanate și apoi sângerări ale mucoaselor. Ceea ce s-a întâmplat și în cazul pacientului internat în spitalul nostru.

Copilașul are, însă, și o trombocitopenie, o afecțiune hematologică ce duce la scăderea numărului de trombocite la nivel sangvin. La o persoană sănătoasă numărul trombocitelor este de peste 150.000/microlitru. În momentul în care a ajuns în spitalul nostru, copilul avea 2.000 de trombocite/microlitru. Am reușit, însă, în doar câteva zile, să îl echilibrăm, să îi creștem numărul la peste 10.000”, a declarat Adelina Marinescu, medic specialist de boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Medicii spun că starea de sănătate a pacientului s-a îmbunătățit însemnat. Nu au mai apărut elemente eruptive noi, iar cele vechi încep să treacă în faza următoare a bolii, aceea în care se transformă în cruste. Băiețelul va mai rămâne internat în spital până când se vor normaliza trombocitele.

„În ultimele săptămâni, am avut un aflux ridicat de cazuri de varicelă venite în Ambulatoriu. Vorbim de 6-7 cazuri pe săptămână. Pacienții nu au avut însă forme grave, așa că nu au necesitat internare. Complicațiile apar de obicei la sugari, la femeile însărcinate, la persoane imunodeprimate, cu imunitate scăzută din cauza unor tratamente sau a unor afecțiuni. Complicațiile severe includ pneumonii, otită, encefalită, hemoragie, infecții bacteriene ale pielii, chiar septicemie”, a mai spus Marinescu.

Tratamentul bolnavilor cu varicelă prevede izolarea pacientului, aplicarea de loțiuni care să calmeze mâncărimea, administrarea de medicamente pentru reducerea febrei, o mai bună hidratare și un regim alimentar cât mai echilibrat, bazat pe vitamine, consum cât mai ridicat de fructe și legume și evitarea băuturilor carbogazoase.

Prevenția în cazul varicelei se face prin vaccinare.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.