Consumul des de somon afumat ar putea duce la cancer

FOTO: congerdesign/Pixabay
FOTO: congerdesign/Pixabay

Un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori a ajuns la concluzia că 76% din somonul afumat și comercializat în România este de crescătorie.

Sursa citată spune că doar 12% din somonul afumat sau congelat provine de ferme piscicole certificate, care respectă codurile de bune practice din domeniul pisciculturii.

De asemenea, studiul mai atrage atenția că doar 5% din somonul comercializat în România are certificat BIO. Asociația Pro Consumatori atrage atenția că femeile gravide și copiii nu trebuie să mănânce somon de crescătorie, pentru că ar avea un conținut ridicat de pesticide, metale grele și dioxine.

„În fermele piscicole din Norvegia se folosesc anual circa 67.000 tone de substanţe chimice pentru a combate paraziţii peştilor!

În majoritatea fermelor piscicole hrana somonilor este formată din făină de peşte, ulei de peşte, soia modificată genetic şi coloranţi artificiali!”, potrivit studiului, care adaugă că n unele ferme piscicole din Europa se creşte somon modificat genetic.

Asociația Pro Consumatori mai atrage atenția că un consum constant de somon afumat poate declanșa apariția unor boli precum cancerul la sân, listerioză, afecțiuni cardiovasculare sau alergii.

S-au făcut mai multe studii care au ajuns la concluzia că un consum regulat de somon reduce riscul de boli coronariene, de infarct, de Alzheimer şi previne apariţia degenerescenţei maculare, principala cauză a orbirii la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani.

Însă, potrivit specialiștilor, toate aceste beneficii apar doar dacă este vorba despre un somon sălbatic, care provine din ape reci.

„Peştele sălbatic reprezintă doar 0,5% -1% din somonul disponibil pe pieţele mondiale de peşte. Restul este peşte de acvacultură din Norvegia, Chile, Canada, Marea Britanie, Irlanda, Insulele Feroe, Rusia şi Tasmania în Australia; pe piaţa românească este mult somon din Polonia.

Oferta de somon de Pacific, întâlnită pe pieţele din Japonia, China şi vestul SUA este încă dominată de peşte sălbatic“, a declarat prof. univ. dr. Ion Schileru, reprezent al Asociției Pro Consumatori, pentru csid.ro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.