Consultări la Cotroceni: Cine va fi următorul premier? Ciolacu vrea guvern de uniune națională

FOTO: presidency.ro
FOTO: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește azi cu liderii partidelor politice care au trecut pragul electoral la alegerile parlamentare de la începutul lunii, pentru găsirea viitorului premier al României.

Discuțiile de la Palatul Cotroceni au început la ora 11:00, în ordinea scorului obținut la alegerile generale, prima întâlnire a președintelui urmând să aibă loc cu reprezentanții PSD. Marcel Ciolacu îl va propune pe Alexandru Rafila pentru funcția de premier, însă PSD are șanse mici să formeze un cabinet, neavând posibilitatea de a obține o majoritate în Parlament.

Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, e o propunere greu de refuzat de către președintele Iohannis, mai ales că șeful statului ”a uns” premieri mult mai slab pregătiți. Cum epidemia de COVID-19 nu pare nici pe departe învinsă, rămâne de văzut ce rezultat vor avea discuțiile dintre Iohannis și PSD, grupare politică cu care este în război deschis.

Marcel Ciolacu a declarat, după consultările care au durat doar un sfert de oră, că a propus un guvern de uniune națională, la care să participe toate partidele, inclusiv PNL, iar premier să fie Alexandru Rafila.

”Președintele a spus că propunerea de premier a PSD este o propunere onorabilă”, a dezvăluit Marcel Ciolacu.

PNL îl vrea pe Cîțu, USR pe Cioloș

Liberalii, favoriții președintelui, vor ajunge la Cotroceni la ora 12:00, cu propunerea anunțată încă de săptămâna trecută: Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor din cabinetul Orban nu are încă susținerea USR-PLUS, după ce negocierile cu liberalii au eșuat. Alianța USR-PLUS este așteptată să îl propună pe Dacian Cioloș.

AUR, care a spus că nu e interesată să formeze alianțe politice, îl va propune pe necunoscutul Călin Georgescu pentru funcția de premier. Discuțiile cu reprezentanții AUR, care încep la ora 14:00, vor fi poate cele mai interesante pentru Klaus Iohannis, mai ales că unul dintre liderii grupării, George Simion, a spus că va demara procesul de suspendare al președintelui.

La Cotroceni vor ajunge, după ora 15:00, și reprezentanții UDMR și cei ai grupului parlamentar al minorităților naționale.