Consilier al ministrului Sănătății: Închiderea magazinelor mai devreme nu este de ajutor, să se închidă școlile

FOTO: ElasticComputeFarm/Pixabay.com
FOTO: ElasticComputeFarm/Pixabay.com

Ștefan Voinea, un consilier onorific al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, e de părere că închiderea magazinelor mai devreme nu este o măsură eficientă pentru a combate pandemia. Acesta spune că ar trebui interzise întâlnirile în grupuri mici și să se închidă școlile.

„Am făcut un review rapid al studiilor cu privire la intervențiile non-farmaceutice (NPIs) care funcționează în prevenirea răspândirii COVID-19. Nu am găsit absolut nimic care să indice faptul că reducerea orelor de funcționare a magazinelor ar fi de ajutor. Un timp de funcționare mai restrâns înseamnă șanse mai mari de a genera aglomerație, deci risc mai mare de infectare.

Un studiu din Nature Human Behaviour afirmă că eficacitatea cea mai bună în oprirea răspândirii virusului ar avea-o interzicerea întâlnirii persoanelor în grupuri mici (small gathering cancellation) și închiderea instituțiilor educaționale (closure of educational institutions)”, a scris Ștefan Voinea pe Facebook.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spunea în urmă cu câteva zile că ar prefera închiderea magazinelor pentru a păstra școlile deschise.

„Închiderea centrelor comerciale, iertaţi-mă, dar între a închide şcoli şi a închide centrele comerciale cel puţin peste weekend, de exemplu, preferinţa mea şi cred că preferinţa Guvernului este cât se poate de clară şi cred că este preferinţa a fiecăruia dintre noi”, afirma Vlad Voiculescu înainte de anunțarea noilor restricții.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.