Comuna din România cu cel mai scurt nume. Are doar două litere și o istorie zbuciumată

FOTO: pasja1000/Pixabay.com
FOTO: pasja1000/Pixabay.com

În județul Sălaj există o comună a cărei denumire este formată din două litere. Localitatea Ip nu se remarcă doar prin numele scurt, ci și printr-o istorie zbuciumată și a fost marcată de o mare tragedie.

Ip a fost atestată documentar începând cu 1208 ca „villa Ypu”. Potrivit adevarul.ro, în „Dicţionarul etimologic al localităţilor din Sălaj”, Gheorghe Chende Roman preciza că „toponimul Ip are drept atimon antroponimul Ipolit, care-şi are originea în vechiu nume grecesc Hippolytos, format din elementele „hippos” („cal”) şi „lyo” (a elibera, a da drumul, a dezhăma”, probabil cu referire la faptul că zona era una folosită la păşunatul cailor.  „Ip este un hipocoristic format prin scurtare de la Ipolit”, mai preciza autorul.

Comuna cu cel mai scurt nume din România are și o istorie zbuciumată. În noaptea de 13 spre 14 septembrie, la câteva zile după Dictatul de la Viena, 157 de români, de la copii până la bătrâni de peste 80 de ani, au fost uciși de armata horthystă.

Pretextul invocat de horthyşti a fosy un presupus atentat al localnicilor asupra militarilor unguri. Mai exact, s-a invocat faptul că o localnică le-ar fi dat unor soldaţi care transportau cu o căruţă muniţie un coş cu fructe, în care ar fi strecurat şi o grenadă.

În explozia ce a urmat, au murit militarii (doi), dar a supravieţuit vizitiul, care le-a povestiti, apoi, anchetatorilor, ce s-a întâmplat: cei doi militari erau băuţi şi au fost neglijenţi în manevrarea muniţiei.

Lămuririle au venit, însă, prea târziu pentru locuitorii din Ip, împotriva cărora horthyştii, cu sprijinul unor localnici de etnie maghiară, au pus la cale un veritabil plan de exterminare, mai scrie adevarul.ro.

Potrivit celui mai recent recensământ, populația comunei se ridică la aproximativ 3.600 de locuitori.

V-ar putea interesa și:

Care sunt rudele de gradul 1