Comuna care era considerată „El Dorado” al României a ajuns o localitate părăsită

FOTO: travelin2/Youtube
FOTO: travelin2/Youtube

Pe vremea comunismului, comuna gorjeană Mătăsari era considerată „El Dorado” al României. Era înfloritoare pentru că de aici se adunau cărbune. Acum a ajuns o ruină.

După dispariția mineritului, au rămas doar ruinele fostelor blocuri muncitorești, care au fost vandalizate.

Multe blocuri sunt acum sunt pline de gunoaie, în timp ce altele au fost transformate în grajduri pentru animale. Nu a mai rămas nimic din comuna în care mulți mineri obișnuiau să vină pentru a aduna cărbunele.

Au fost ridicate 60 de blocuri în centrul comunei Mătăsari, care erau pentru mineri, însă aproape jumătate dintre ele au fost părăsite după 1989. În timp ce unele dintre ele erau locuite, altele nu au apucat să fie finalizate.

“Nu găseai locuință aici. Cum s-au închis minele, nu mai aveam locuri de muncă, au plecat toți. (…) Uitați, s-a ales (n.r. praful). Chiar ne doare sufletul. Ce-a fost aici. Frumos… a fost frumos”, a declarat Gheorghe Dobrin, fost miner, pentru Observator News.

În trecut, peste 10.000 de oameni munceau în minele comunei. Copii celor care mai locuiesc în Mătăsari au plecat în alte zone din România sau la muncă în străinătate.

Vloggerii de la travelin2 au făcut un clip în Mătăsari:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.