Compania românească Rombat, care produce baterii, acuzată de Comisia Europeană de constituirea unui cartel

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Comisia Europeană a lansat joi o anchetă privind constituirea unui cartel între mai mulți producători de baterii pentru mașini electrice, printre care și Rombat, potrivit unui comunicat al instituției. Comisia Europeană a informat producătorii de baterii pentru demaroare auto Banner, Clarios (fosta JC Autobatterie), Exide, FET (și predecesoarea sa, Elettra) și Rombat, precum și organismul profesional Eurobat și furnizorul său de servicii, Kellen, cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia au încălcat normele antitrust ale UE prin înțelegerea ce a avut drept scop creșterea prețurilor bateriilor, potrivit comunicatului citat.

Reprezentanții companiei Rombat nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere. Vom reveni când îl vom avea.

Cele șase companii riscă o amendă maximă de 10% din cifra de afaceri.

Comisia este preocupată de faptul că, între 2004 și 2017, cei cinci producători de baterii pentru demaroare au creat, publicat și convenit să utilizeze noi indici în negocierile lor privind prețurile cu producătorii de automobile (așa-numitul „sistem de prime Eurobat”). Scopul acestui presupus comportament a fost de a fixa un element important al prețului final al bateriilor.

De asemenea, Comisia este preocupată de faptul că Eurobat și furnizorul său de servicii, Kellen, aveau cunoștință de presupusul comportament și au contribuit în mod activ la acesta, ajutând producătorii de baterii să creeze și să aplice sistemul de prime Eurobat.

Presupusul comportament se referă la bateriile pentru demaroare auto vândute producătorilor de automobile din UE pentru a fi utilizate în automobilele noi sau ca piese de schimb (dar numai dacă erau vândute prin intermediul rețelei de servicii de reparatori autorizați ai producătorilor de automobile respectivi).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.