Comisia Europeană: Vaccinarea să înceapă pe 27 decembrie în toate țările UE

Ursula von der Leyen. Foto: Wikimedia Commons / DOD photo by U.S. Air Force Staff Sgt. Jette Carr

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor putea începe campaniile de vaccinare în aceeași. Data preconizată este 27 decembrie.

„În sfârşit, de acum într-o săptămână, primul vaccin va fi autorizat, aşadar vaccinările vor putea începe imediat în toate statele UE. Este o sarcină imensă. Să începem, deci, cât mai curând posibil această campanie de vaccinare, împreună, în 27 decembrie, cu un debut în aceeaşi zi”, a declarat președinta Comisiei Europene în Parlamentul European.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a precizat că va autoriza vaccinul Pfizer/BioNTech cu opt zile mai devreme decât era stabilit.

După autorizarea de către EMA, Comisia Europeană va lucra cu „viteză supersonică” pentru a da propria aprobare vaccinului, ceea ce ar putea interveni în termen de două zile, a explicat Schinas.

„Vom face în două zile o muncă ce durează în mod normal două luni”, a spus el, menţionând că aceasta va permite ţărilor UE să înceapă vaccinările în jurul datei de 26 decembrie.

Italia, Germania, Franţa, Spania, Belgia, Olanda, Luxemburg şi Elveţia au anunţat marţi că îşi vor coordona lansarea programelor de vaccinare.

Potrivit lui Schinas, Comisia va lansa o campanie de informare a publicului în sprijinul programelor de vaccinare, el declarându-se dispus să se implice personal în convingerea scepticilor.

„Am avut COVID în octombrie. Dacă cineva nu crede în virus, trimiteţi-l la mine şi îi vor spune ce înseamnă să lupţi din greu împotriva acestei boli de pe un pat din spital”, a afirmat Schinas în interviu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.