Codul bunelor maniere atunci când mergi la restaurant

Eticheta restaurantului se referă la o varietate de reguli de conduită în locurile publice. Când mergi la un restaurant de lux, o ținută impecabilă este o necesitate, nu un moft. Poți apela chiar și la bijuterii de preț ca un pandativ aur alb, dar și la accesori speciale, de efect cum sunt aceste brățări șnur alb. În general, acest loc implică o ținută de seară. În cazul în care invitația te-a surprins cu garda jos, pur și simplu trebuie să arăți curat și elegant.

Intrarea în restaurant

La intrarea în unitate, vizitatorii sunt întâmpinați de obicei de chelnerul șef, care îi va duce la o masă liberă sau rezervată. Dacă vin o femeie și un bărbat, atunci datoria bărbatului este să mute scaunul, astfel încât doamna lui să se poată așeza. Apoi se poate așeza și el singur. Conform regulilor, este mai bine pentru el să ia loc vizavi sau în stânga însoțitoarei sale. Dacă bărbatul a venit mai devreme, el trebuie să-l avertizeze pe chelner că așteaptă să vină și doamna, pentru ca atunci când apare și ea, să o aducă la masă. La vederea doamnei care se apropie de masă, bărbatul trebuie să se ridice și să o ajute să se așeze.

La masă

Fiind așezat la masă, ți se va oferi un meniu și un timp pentru a decide asupra comenzii.  Chelnerii sunt de obicei foarte atenți și vin singuri, simțind că ești gata să comanzi. Conform etichetei, femeia alege mai întâi felurile de mâncare. Dacă dorește, este permis ca ea să ceară bărbatului să comande.

Atunci când alegi un vin, te poți consulta în siguranță cu un chelner. La servirea vizitatorilor la masă, mâncărurile sunt servite mai întâi femeilor, apoi bărbaților. Poți începe să mănânci doar dacă comanda a fost adusă tuturor celor de la masa ta. Într-un restaurant, sticlele cu alcool sunt întotdeauna deschise de chelner. Instrumentele care au căzut pe podea nu sunt ridicate de vizitatori din cauza etichetei. Depinde de tine dacă ceri altele sau nu.

Dacă spargi accidental o farfurie sau un pahar în timpul cinei, nu te agita – costul vaselor sparte va fi pur și simplu inclus în bon.

La un restaurant japonez

Când vizitezi un restaurant japonez, ți se vor aduce două bețe în loc de furculiță. Dacă le folosești pentru prima dată și ai îndoieli, atunci ai dreptul să ceri chelnerului să-ți aducă o furculiță. Vei fi tratat cu înțelegere.

Nu te întinde peste masă pentru agitatorul de piper sau de sare. Cere doar unui vecin sau unui chelner să te servească. Conversația de la masă nu trebuie să fie tare și nu trebuie să deranjeze alți oaspeți. Este imposibil, conform etichetei, să te apleci pe o farfurie, să te întinzi pe scaun, să-ți pui coatele pe masă. Mănâncă pe îndelete, savurând fiecare mușcătură și aroma. Nu sufla în farfuria fierbinte. Așteaptă să se răcească ușor.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.