Meteorologii au emis un Cod roșu de vânt cu aspect tornadic

vreme rea furtună fulger cod galben
ANM anunță ploi. Foto: Free-Photos / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această după-amiază o avertizare Cod roșu de vânt cu aspect tornadic pentru județul Sălaj.

De asemenea, se vor semnala grindină de mari dimensiuni, descărcări electrice frecvente și ploi torențiale ce vor cumula până la 25-35 de litri / mp.

Codul roșu este valabil în această după-amiază pentru zona localităților Zalău, Jibou, Hereclean, Creaca, Mirșid și Crișeni din județ.

Cod galben

La nivel național este valabilă și o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată ce a intrat în vigoare marți, 28 mai, la ora 14.00.

Codul galben va fi în vigoare până miercuri, 29 mai, la ora 2.00.

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia, Transilvania, nordul Munteniei, precum și nord-vestul Moldovei. Aceasta se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, grindină, vijelii și averse torențiale. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Sursa: ANM

În paralel, în țară este valabilă și o informare meteo de manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Intervalul de valabilitate este marți, 28 mai, ora 11 – sâmbătă, 1 iunie, ora 10.

Astfel, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată marți (28 mai) și miercuri (29 mai), îndeosebi în regiunile vestice, sud-vestice, nordice și centrale, precum și în zonele de deal și de munte, apoi cu precădere în sudul, centrul, estul și nordul teritoriului.

Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…50 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului prin avertizări de vreme severă imediată.