Cod portocaliu și cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină. Lista județelor afectate

nori furtună ploaie vremea pe 15 zile cod galben de ploi
Foto: pixel2013 / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu și un cod galben de ploi torențiale, vijelii, descărcări electrice și grindină.

Urmărește GreatNews și pe Instagram ca să fii la curent cu tot ce se întâmplă în România. Ne găsești și pe Threads.

În total, 16 județe vor fi sub cod portocaliu. Interval de valabilitate: 3 iunie, ora 15 – 4 iunie, ora 3. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată.

COD PORTOCALIU

În Banat, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Olteniei și în nord-vestul Munteniei vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 60…80 km/h), vijelii, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp.

COD GALBEN

În total, 19 județe și Capitala vor fi sub cod galben. Interval de valabilitate: 3 iunie, ora 12 – 4 iunie, ora 3. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi, pe arii restrânse, și în extremitatea estică a țării. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului.

Sursa: ANM
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.