Cod portocaliu și cod galben de caniculă: lista județelor afectate. Temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată

caniculă căldură vară
Foto: Olichel / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis două coduri – unul galben și unul portocaliu – de caniculă valabile marți și miercuri.

Astfel, cea mai mare parte a Moldovei, precum și Oltenia, Muntenia și Dobrogea se vor afla sub avertizări de caniculă.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 11 iunie, ora 10 – 12 iunie, ora 10
Fenomene vizate: temperaturi ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat

În intervalul menționat în centrul Moldovei și nordul Olteniei și pe litoral se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa în general între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 11 iunie, ora 10 – 12 iunie, ora 10
Fenomene vizate: temperaturi deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic accentuat

În intervalul menționat în cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei și în sudul Moldovei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Totodată, pe alocuri noaptea va fi tropicală, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade.

Sursa: ANM
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.