Cod portocaliu de caniculă în șase județe și în Capitală

FOTO: Myriams-Fotos/Pixabay.com
FOTO: Myriams-Fotos/Pixabay.com

Șase județe din sudul și sud-estul țării și municipiul București se află, miercuri, sub avertizare cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accestuat.

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie transmit că zonele avertizate sunt Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Ilfov și București. În aceste zone vor fi temperaturi maxime de 37 – 39 de grade Celsius, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele de temperatură – umezeală se situa peste pragul critic de 80 de unități.

Canicula şi disconfortul termic ridicat va persista pe parcursul zilei de miercuri în alte 16 judeţe (Argeş, Arad, Buzău, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Mehedinţi, Prahova, Tulcea, Timiş, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui), zone unde meteorologii au emis atenţionare Cod galben. Valul de căldură va persista în sud-vest, sud şi în sud-est, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade Celsius, iar minimele se vor încadra între 17 şi 23 de grade.

Meteorologii avertizează că vor fi manifestări de instabilitate atmosferică accentuată local în jumătatea nordică a teritoriului şi pe arii restrânse în rest. Pe de altă parte, valul de căldură se va intensifica din nou spre sfârşitul săptămânii.

Pentru Capitală, meteorologii au anunţat caniculă şi disconfort pe parcursul zilei de miercuri, iar spre seară, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, descărcări electrice şi averse. Temperaturile maxime vor fi de 37 – 39 de grade Celsius, cele minime de 20 – 23 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.