Cod galben de ninsori și viscol. Cum va fi vremea în decembrie

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Bucureștiul și 17 județe sunt sub cod galben de ninsori și vânt puternic până diseară, la ora 20:00. Meteorologii anunță că se va depune zăpada, iar rafalele de vânt vor ajunge și până la 75 de kilometri pe oră.

Sub cod galben se află Bucureștiu și județele Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmboviț, Giurgiu, Prahova, Buzău, Ialomița, Ilfov, Călărași, Vrancea, Brăila, Tulcea, Constanța și Galați.

Cele mai mici temperaturi se înregistrează în această dimineață în nordul Moldovei. Sunt -4 grade Celsius în Suceava și Botoșani. Până vineri, vremea se va răci în toată țara. Va continua să ningă, iar noaptea se vor înregistra temperaturi de până la -10 grade Celsius.

Ministerul de Interne a anunțat că este pregătit să intervină, dacă vor fi blocate drumuri sau localități izolate și au fost mobilizați 11.000 de pompieri, jandarmi și polițiști.

Cum va fi vremea până pe 17 decembrie

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, frigul pătrunzător va pune stăpânire pe România în următoarele săptămâni. Până pe 17 decembrie, cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în prima parte a intervalului şi uşor deficitare către jumătatea lunii decembrie.

Săptămâna 03 decembrie – 10 decembrie. Mediile temperaturii aerului vor fi în general apropiate de cele normale ale perioadei, cu posibilitatea ca acestea să fie uşor mai scăzute în regiunile estice şi uşor mai ridicate în vestul, nord-vestul şi centrul ţării. Cantităţile de precipitaţii ce se vor înregistra în acest interval vor fi uşor deficitare în regiunile sudice şi uşor excedentare în nord-vestul ţării, iar în rest se vor situa în jurul celor normale ale perioadei.

Săptămâna 10 decembrie – 17 decembrie. Valorile termice vor fi uşor mai coborâte decât mediile multianuale ale perioadei în estul şi sud-estul teritoriului, iar în rest vor fi apropiate de cele normale ale săptămânii. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel climatologic normal pentru această dată, la nivelul întregii ţări.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.