Vine zăpada. Cod galben de ninsoare, vânt și viscol: lista județelor aflate sub atenționare

cod galben viscol ninsoare ninge zăpadă ninsoare
Foto: janeb13 / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de ninsoare, vânt și viscol.

Codul galben este valabil sâmbătă, 2 decembrie, între orele 1:00 și 13:00.

Fenomene vizate: ninsori moderate cantitativ, intensificări ale vântului și viscol la munte.

Potrivit meteorologilor, în cea mai mare parte a Carpaților Meridionali și Orientali, precum și în vestul Moldovei, vor predomina ninsorile, se va depune strat de zăpadă local consistent, iar vântul va avea intensificări temporare, viscolind și spulberând zăpada, mai ales în zona înaltă de munte.

Totodată, Administrația Națională de Meteorologie a emis și o informare meteo de ploi, lapoviță, ninsoare și vânt puternic.

Informarea meteo este valabilă de vineri, 1 decembrie, ora 21, până sâmbătă, 2 decembrie, ora 18.

Fenomene vizate: ploi moderate cantitativ, precipitații mixte, predominant ninsori la munte și intensificări ale vântului.

În intervalul menționat vor fi precipitații în majoritatea regiunilor. În Oltenia, Muntenia, sudul și centrul Moldovei va ploua și se vor cumula cantități de apă de 15…20 l/mp și pe arii restrânse 25…30 l/mp. În Transilvania și Maramureș, precum și la munte, vor fi precipitații mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare. Izolat se va semnala polei.

În nord-estul Moldovei vor predomina ninsorile, iar vântul va avea intensificări temporare, spulberând zăpada.

Intensificări ale vântului vor fi și în restul Moldovei, Dobrogea și Bărăgan, cu viteze de 50…55 km/h, iar la munte, mai ales pe creste, precum și pe litoral, vor fi rafale de 60…70 km/h.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului.

Iată care sunt regiunile afectate de codul galben:

cod galben ninsori
Sursa: ANM

ANM a emis și o atenționare nowcasting valabilă până vineri, 1 decembrie, la ora 19, pentru zona de munte a județului Sibiu. Astfel, la altitudini de peste 2.000 de metri vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși 90 km/h.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.