Coca Cola, McDonald’s și Starbucks se retrag din Rusia

FOTO: birgl/Pixabay.com
FOTO: birgl/Pixabay.com

O serie de importante multinaţionale americane au anunțat că își suspendă operaţiunile în Rusia, transmite AFP, citat de știri.tvr.ro. În total, peste 280 de companii importante cu o prezenţă semnificativă în Rusia şi-au anunţat retragerea, potrivit inventarului unei echipe a Universității Yale.

Printre aceste lanțuri americane, de o notorietate mondială, se numără Coca Cola, McDonald’s și Starbucks. Spre exemplu, McDonald’s a anunţat că închide temporar cele 850 de restaurante din Rusia, unde își suspendă toate operaţiunile. McDonald’s are 62.000 de angajaţi în Rusia, pe care îi va plăti în continuare. Rusia reprezintă 9% din cifra de afaceri şi 3% din profitul operaţional al McDonald’s.

„Situaţia este extraordinar de dificilă pentru un brand global ca al nostru şi sunt numeroase aspecte de luat în considerare”, a declarat directorul general McDonald’s, Chris Kempczinski, care a punctat că „respectarea valorilor noastre înseamnă că nu putem ignora suferinţa umană inutilă care are loc în Ucraina”.

De asemenea, Starbucks a anunţat că cele 130 de cafenele din Rusia se vor închide şi că va înceta să îşi livreze produsele în această ţară. Grupul kuweitian care deţine licenţa Starbucks în Rusia a declarat, prin directorul general al lanţului de cafenele, Kevin Johnson, că „a acceptat să suspende imediat operaţiunile din magazine şi va oferi sprijin celor aproape 2.000 de angajaţi care depind de Starbucks pentru a trăi”.

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.