Coaliția de guvernare s-a răzgândit: Fără certificat Covid la locul de muncă

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu a fost luată încă o decizie finală în privința certificatului electronic COVID-19, însă propunerea pe care o vor face liderii coaliției trebuie să nu încalce Constituția.

Mai exact, din proiectul de lege, care a fost prezentat de ministrul Sănătății, Alexandru Ragfila, ar urma să fie scoasă cea mai importantă măsură, care se referă la suspendarea contractului de muncă în lipsa certificatului verde.

Decizia ar fi fost luată după consultări ale liderilor PNL, PSD și UDMR cu președintele Klaus Iohannis.

„Este o prevedere care poate fi neconstituțională în ceea ce privește suspendarea contractului de muncă. (…) În ceea ce privește parlamentarii, nu poți să le interzici accesul, dar poți să le introduci sancțiuni. Nu poți să le soliciți ceva pentru că nu pot să își exercite mandatul constituțional”, a spus Marcel Ciolacu.

„În acest moment există o OUG privind certificatul verde (n.red. ordonanța prevede obligația prezentării certificatului în anumite spații comerciale și instituții). Dacă acest proiect nu aduce nimic nou, nu are sens să mergem mai departe cu el. Ministrul (n.red. Sănătății) a venit cu o propunere care are o latură de specialitate și o latură să nu încălcăm Constituția. Vom vedea forma finală”, a declarat acesta.

Președintele PSD a dat de înțeles că părerile privind încălcarea Constituției de legea propusă de Rafila au venit de la specialiștii partidului în constituționalitate.

„Domnul Iohannis nu e specialist în constituționalitate. Domnul Robert Cazanciuc, domnul Titus Corlățean sunt. Veți vedea decizia pe care o luăm în Coaliție. Acum două luni am spus că nu este suficient doar certificatul verde este nevoie să venim și cu o nouă organizare în sistemul sanitar. Cu locuri la ATI. Lucruri mult mai bine fundamentate medical și cu un stoc de antivirale să ne pregătim de acest nou val”, a spus Ciolacu.

Proiectul de lege pregătit de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prevedea că angajatorii – privați sau de stat – erau obligați să suspende contractul de muncă pentru angajații fără Certificatul Electronic Covid, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea.

Potrivit proiectului, angajații aveau la dispoziție 5 opțiuni – vaccinarea cu o doză, vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală, test antigen sau test PCR. Angajații nevaccinați ar fi primi gratuit 15 vouchere pentru a se testa.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.