Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august. Ce se întâmplă cu pensiile

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, luni seara, că majorarea alocațiilor pentru copii se va face în jur de 15%, iar de la 1 ianuarie va urma o nouă creștere.

„Legea o vom aplica și vom crește alocațiile începând cu 1 august. Procentul de creștere va fi prezentat de premier, este în avizare proiectul de lege și va fi prezentat în următoarea ședință de Guvern. (…) Va fi în jurul a 15%, iar de la 1 ianuarie vom face o altă creștere a alocațiilor. Nu ne oprim aici”, a spus Cîțu, la Realitatea Plus.

Ministrul Cîțu a mai spus că, în opinia sa, legea care prevede dublarea alocațiilor pentru copii este una populistă și neconstituțională și a fost dată după ce a fost aprobat bugetul pentru 2020, iar în Parlament a fost votată fără să fie specificată sursa de finanțare.

Florin Cîțu a mai adăugat că trebuie să se ia în calcul și contextul economic prin care trece economia globală, iar efortul pe care îl face Guvernul este imens pentru că sunt companii care s-au închis, iar veniturile au scăzut.

În ceea ce privește pensiile, Cîțu a spus că o decizie privind procentul de majorare de la 1 septembrie se va lua la rectificarea bugetară de la jumătatea lunii august.

„Oamenii care încă mai cred în PSD vor avea o surpriză fantastică, pentru că voi prezenta un document pe care PSD l-a aprobat în şedinţă de Guvern, după ce căzuse Guvernul Dăncilă, în care recunoşteau că nu pot să crească pensiile fără să creeze dezechilibre macro, în care recunoşteau că nu pot să crească pensiile fără să ceară ajutor de la FMI, în care recunoşteau că nu vor creşte pensiile în 2020 cu 40% şi se propunea o reeşalonare.

Acest document a fost prezentat în şedinţa de Guvern şi îl voi prezenta, pentru că oamenii trebuie să înţeleagă cine sunt cei de la PSD (…) Ştiau din primul moment, de când au aprobat această lege, că nu are surse de finanţare, că nu pot să o pună în aplicare”, a mai spus Cîţu, la Realitatea Plus.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.