Cîțu: Ne gândim să impunem certificatul verde peste tot, inclusiv în magazine

Florin Cîțu. Foto: Gov.ro

Premierul interimar Florin Cîțu a declarat astăzi că Guvernul se gândește să introducă obligativitatea prezentării certificatului verde pentru orice activitate economică.

El a mai spus că Guvernul nu ia în acest moment în considerare măsura plasării în carantină a Bucureștiului și a județului Ilfov.

„Ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului. Un lucru pe care l-am discutat cu ministrul Sănătății ar fi acela de a impune sau de a cere certificatul verde pentru toate activitățile pe care le avem în România, pentru orice activitate unde intrăm sau unde avem contact cu persoanele – să avem acest certificat verde”, a declarat Cîțu.

„Dacă dorim să avem în continuare economia deschisă cred că aceasta este o măsură care ar ajuta foarte mult. Eu spun că a avea certificatul verde pentru orice activitate economică este un pas important și ne gândim la acest lucru. Aceasta ar fi una dintre cele mai bune măsuri din punctul meu de vedere”, a completat premierul interimar.

„Merg pe ideea să-l folosim și în magazine”, a mai spus el.

Premierul a mai explicat că certificatul verde nu este pentru angajați (angajații nu pot fi obligați să îl prezinte la locul de muncă, potrivit legilor aflate în vigoare la această dată).

Guvernul a conceput un proiect de lege care prevede vaccinarea obligatorie a personalului medical (de la stat și de privat), a angajaților din aviație și a celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (cei care nu vor să se vaccineze vor fi obligați să se testeze în mod regulat pe banii lor). Însă această lege trebuie să fie votată de Parlament pentru a deveni realitate.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.